Круглий стіл на тему: «Передумови для приватизації: реалії та очікування інвесторів». 09 грудня 2016 року.

Опубліковано 05 січня 2017, о 15:39

У Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки за сприяння Уряду Великобританії 9 грудня 2016 року відбувся круглий стіл на тему: «Передумови для приватизації: реалії та очікування інвесторів».

 У заході взяли участь народні депутати України, представники державних органів, громадських організацій, експерти та представники міжнародних фінансових установ.

Це другий захід з тематики обговорень перспектив приватизації в енергетичному секторі України. Першим таким обговоренням були комітетські слухання на тему: «Шляхи вдосконалення процесу приватизації та залучення приватного капіталу до об’єктів паливно-енергетичного комплексу України», які відбулися 11 жовтня 2016 року.

Олександр Домбровський, в. о. голови Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, зазначив: «Приватизація – це той процес, ефективне проведення якого нам наразі необхідне. Це запорука покращення інвестиційного клімату. Якщо в країні не будуть створені прозорі правила гри, жоден інвестор не прийде до нас. Ми змушені мати позитивний результат – у нас просто нема іншого шляху».

 На думку Ольги Бєлькової, заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, процес приватизації непотрібно затягувати в очікуванні досконалого законодавства: «Так, правильне законодавство важливе, однак процес потрібно починати вже зараз, а не чекати ідеальної законодавчої бази. За результатами 2016 року, грошей багато за приватизацію отримати не вдалося, проте ми багато чому навчилися й будемо використовувати ці знання в майбутньому».

Дмитро Вовк, голова НКРЕКП, додав: «Чим швидше відбудеться приватизація, тим менше буде проблем для споживачів, менше відбуватиметься псевдомітингів тощо. Однак, потрібно пам’ятати, що Україні потрібен адекватний інвестор-практик, а не теоретик. Тоді буде результат».

 У свою чергу, Олексій Шалайський, головний редактор «Наші гроші»,зазначив, що діюче законодавство позбавляє західних інвесторів шансів взяти участь у конкурсі: «У нас зараз дуже вузький ринок учасників закупівель, а розширити конкуренцію можна лише за рахунок західного інвестору. Однак, всі ці тендери так зроблені, що він просто не встигає подати документацію. Таким чином,  можна сміливо сказати, що найбільш корупційні тендери в енергетичній галузі України проводяться на засадах чинного законодавства», додав Олексій Шалайський.

Марина Петров, заступник директора ЄБРР в Україні, акцентувала увагу учасників заходу на тому, що «Всі говорять, що все погано, а я хочу сказати, що і в нас є люди, котрі вміють це робити якісно. Головна наша проблема в тому, що нема чітких правил гри та довіри від інвесторів. Ми можемо приймати нові закони, однак найголовніше – ми маємо довести інвестору, що вони виконуватимуться».

Андрій Фаворов, керуючий директор компанії «Енергетичні ресурси України»,додав, що однією з проблем для інвестора є завищена початкова ціна на енергетичні об’єкти: «Завищена ціна на початкових етапах не зацікавлює, а відштовхує інвесторів. Вона призводить до відсутності покупців».

Таку ж думку висловив Андрій Гайдуцький, заступник голови ФДМУ: «Нам потрібно відійти від методу формування завищених цін незалежними експертами. Вони просто бояться, що їх потім затягають по судах за заниження цін на державні підприємства. Насправді ж більшість енергетичних активів в Україні дуже стара: їй від 50 до 150 років ? й вона перебуває в дуже занедбаному стані. А ми ставимо такі ціни, ніби продаємо приміщення на Хрещатику», заявив пан Гайдуцький.

Відповідаючи на питання як залучити інвестиції в енергетику та використати приватизаційні механізми максимально ефективно, експерти наголошували на наступних умовах, які необхідні для ефективної приватизації:

- зрозумілі та стабільні правила гри для інвесторів;

- запровадження стимулюючого тарифоутворення, котре дозволить компаніям, які ефективно працюють та знижують свої витрати, мати додатковий дохід;

- незалежна від політиків та інтересів окремих бізнес-груп робота НКРЕКП, яка відтепер можлива завдяки прийнятому закону про Регулятора;

- справедлива система судочинства, яка зможе вирішити чесно та неупереджено конфлікти у разі їх виникнення. Інвестор має бути впевнений у справедливому і відкритому розгляді справи незалежним судом.

Як зазначали учасники круглого столу, враховуючи перспективи зростання попиту на енергоносії в найближчі роки та у довгостроковій перспективі, приватизація дасть можливість стимулювати розвиток підприємств енергетики та залучити кошти на їх модернізацію. 


Відео:  https://www.youtube.com/watch?v=kxizxsPz2Z4&feature=youtu.be

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку