ДОВІДКА

про діяльність Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки за період шостої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (07.02. -21.07.2017 р.)

 

За звітний період Комітетом було проведено 8 засідань, на яких розглянуто 47 питань.

Всього проведено засідань

8

Всього розглянуто питань

47

Подано на розгляд ВРУ з висновками головного комітету:

·        Зняти з розгляду

·        Прийняти у першому читанні за основу 

·        Прийняти у другому читанні та в цілому

·        Повернути авторам на доопрацювання

·        Рекомендувати відхилити законопроект

·        Винести для прийняття рішення ВРУ

·         Прийняти у першому читанні та в цілому

 

34

10

 

13

 

6

 

1

 

1

 

2

 

1

Подано висновків до головного комітету

4

Розглянуто листів, звернень та запитів на інформацію

321

 

За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято в цілому чотири Закони України.

Прийнято Закон України «Про ринок електричної енергії» № 2019-VIII
від 13.04.2017 р.

Закон направлений на виконання зобов'язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства та Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Основною метою закону є забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, мінімізації витрат на послуги постачання електричної енергії, шляхом визначення на законодавчому рівні організаційної структури та принципів функціонування ринку електричної енергії, основних засад та передумов його реформування.

Закон передбачає організацію ринку електричної енергії. При цьому основні умови діяльності учасників ринку електричної енергії та взаємовідносин між ними регулюються нормативно-правовими актами, які регламентують його впровадження.

Закон також доповнює перелік учасників ринку новим учасником – трейдером, Крім цього, законом запроваджується система спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії. Також Прикінцевими положеннями передбачено, що Кабінет Міністрів України приймає рішення про тимчасову підтримку окремих теплоелектроцентралей для проведення їх реконструкції.

Закон передбачає повне виконання вимог Третього енергетичного пакету ЄС щодо юридичного та організаційного відокремлення діяльності з  розподілу та передачі електричної енергії від інших видів діяльності, що є умовою для запровадження економічної конкуренції на ринку електричної енергії.

 

Прийнято Закон України «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств» №2021-VIII від 13.04.2017.

Головною метою закону є забезпечення стабілізації роботи державних вугільних підприємств на перехідний період, проведення необхідного технічного переоснащення шахт та покращення їх техніко - економічних показників шляхом оптимізації за цей період до 01 січня 2019 року непрофільних активів вугледобувних підприємств, визначення конкретних заходів із зменшення собівартості готової товарної вугільної продукції. Це надасть необхідний час Міненерговугіллю, у тому числі, якісно підготувати визначені ним державні шахти до приватизації, модернізувати існуючий фонд для виходу державних підприємств на самоокупність.

 

Прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії» № 1959-VIII від 21.03.2017

Метою Закону є створення нормативно-правового підґрунтя для стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії у сфері теплоенергетики.

Досягнення мети планується шляхом внесення змін до чинного законодавства щодо:

-                     затвердження процедури тарифного стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел;

-                     передачі повноважень від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг органам місцевого самоврядування щодо встановлення тарифів та місцевим адміністраціям щодо ліцензування господарської діяльності з виробництва теплової енергії на установках (крім теплоелектроцентралей, ТЕС та когенераційних установок) з використанням альтернативних джерел енергії.

Прийняття акта сприятиме стимулюванню збільшення виробництва теплової енергії з альтернативних джерел на місцевому рівні, створить сприятливі умови для залучення іноземних та вітчизняних інвестицій у зазначену сферу, оскільки надасть інвесторам гарантії на законодавчому рівні щодо повернення вкладених інвестицій і отримання прибутку.

Крім того, встановлення стимулюючих тарифів підприємствам на теплову енергію, вироблену для потреб бюджетних установ та населення з альтернативних джерел, на рівні 0,9 тарифу на теплову енергію з газу, для потреб бюджетних установ, дозволить заощадити кошти споживачів при розрахунках за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання.

 

08.06.2017 прийнято Закон «Про Фонд енергоефективності» (Закон знаходиться на підписі у Президента)

Метою акту є визначення основних правових, економічних та організаційних засад створення та діяльності Фонду енергоефективності шляхом встановлення чіткої та прозорої структури для його функціонування та фінансового забезпечення. Закон передбачає створення внутрішньої ієрархічної організаційної структури, яка розроблена на основі практик країн-членів ЄС та направлена на виключення корупції та ефективне використання коштів на енергоефективність.

 

За період шостої сесії було проведено 9 круглих столів, а саме:

1.     16 травня 2017 року круглий стіл на тему: «Фонд енергоефективності: міжнародний досвід та українські перспективи».

2.     24 березня 2017 року круглий стіл на тему: «Власний газ для незалежності: як досягнути цілі?».

3.     24 березня 2017 року круглий стіл на тему: «Актуальні питання вугільної галузі України: реформування, фінансування та безпека праці».

4.     17 березня 2017 року круглий стіл на тему: «Відновлювані джерела енергії в Україні. Як гармонізувати енергетичний баланс

5.     16 березня 2017 року круглий стіл на тему: «Енергоефективність: європейський вектор для українських реформ».

6.     10 лютого 2017 року відбудеться круглий стіл на тему: «Яка модель управління державними активами потрібна Україні».

7.     7 червня 2017 року була проведена презентація Проекту оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року.

8.     10 липня 2017р. проведено спільний з Комітетом у закордонних справах курглий стіл на тему «Ключова роль України в енергетичній безпеці Європи».

9.     12 липня 2017р. в рамках засідання проведено обговорення індексу управління видобувною галуззю (RGI).

10. 14 липня 2017 року дискусія у Комітеті щодо проблем, завдань та викликів, що стоять перед вітчизняною нафтовидобувною галуззю. 

 

Засідань робочих груп, які проведені за період 6-тої сесії VIII скликання:

1.     Робоча група щодо опрацювання проекту Закону «Про фонд енергоефективності» - 11 засідань робочих груп та робочих нарад.

2.     Робоча група щодо опрацювання пропозицій законодавчого врегулювання платного користування державними газорозподільними мережами – 3 засідання робочої групи.

3.     Робоча група щодо опрацювання проекту Закону «Про ринок електричної енергії» - біля 100 засідань робочих груп та робочих нарад.

 

За період 6-тої сесії VIII скликання було отримано та опрацьовано близько 650 листів від державних установ, підприємств та громадських організацій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Повідомлення(Попередні скликання)”

12 грудня 2019 10:54
10 грудня 2019 09:34
27 листопада 2019 10:59
05 листопада 2019 15:53
31 жовтня 2019 14:54
15 жовтня 2019 17:36
01 жовтня 2019 11:51
25 вересня 2019 18:02
18 вересня 2019 13:53
17 вересня 2019 13:52