ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні комітету 8 вересня 2021 року

Протокол №48

 

 

 

ЗВІТ

про виконану роботу Комітетом Верховної Ради України

з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за період п’ятої сесії Верховної Ради України IX скликання

(лютий - липень 2021 року)

 

 

І. Дата створення комітету, склад та його структура.

Комітет був утворений 29 серпня 2019 року (Постанова Верховної Ради України №19-IX від 29 серпня 2019 року).

За звітний період склад Комітету, визначений Постановами Верховної Ради України  від 29 серпня 2019 року №20-IX "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання ", від 10 вересня 2019 року № 38-IX «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», від 2 червня 2020 року № 647-IX «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» та від 3 червня 2020 року № 652-IX «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання», не змінювався.

Склад та структура підкомітетів, які визначені на засіданні Комітету 03.09.2019 р. (Протокол №2)  та 10.09.2019 р. (Протокол №3),  також залишилися не змінними.

ІІ. Цілі, завдання та основні напрями законотворчої роботи. Основні здобутки по законодавчому врегулюванню питань, які знаходилися у віданні Комітету.

Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг  здійснює  законопроектну роботу,  готує,  попередньо  розглядає  питання,  віднесені до повноважень  Верховної  Ради  України,  та  виконує   контрольні  функції у наступних сферах відання (Постанова Верховної Ради України №19-IX від 29 серпня 2019 року):

- розвиток паливно-енергетичного комплексу, вугільної, газової, нафтової, нафтопереробної промисловості та електроенергетики;

- розвиток ядерної енергетики та ядерної безпеки;

- функціонування ринків енергії та енергоносіїв;

- транспортування енергії та енергоносіїв;

- енергозбереження та енергоефективність;

- нетрадиційні та відновлювані джерела енергії;

- поводження з побутовими відходами;

- комунальне господарство;

- житлово-комунальні послуги.

Основними напрямами роботи Комітету були створення та/або удосконалення законодавчої бази щодо:

- формування цілісної та дієвої системи управління та регулювання в паливно-енергетичному секторі;

- поступової лібералізації та розвитку конкурентних відносин на ринках енергоресурсів і ринках пов'язаних послуг;

- передумов для істотного зменшення енергоємності економіки за рахунок впровадження нових технологій, прогресивних стандартів, сучасних систем контролю, управління й обліку, транспортування та споживання енергетичних продуктів і розвитку ринкових механізмів стимулювання енергоефективності та енергозбереження;

- збільшення видобутку та виробництва власних енергоресурсів з урахуванням економіки видобування, а також збільшення обсягів енергії та енергопродуктів, видобутих із нетрадиційних і відновлюваних джерел енергії;

- диверсифікації зовнішніх джерел поставок енергетичних продуктів;

- досягнення збалансованості економічно обґрунтованої цінової політики стосовно енергетичних продуктів, яка спрямована на забезпечення покриття видатків на їх виробництво і доставку до кінцевого споживача, а також на створення відповідних умов для надійного функціонування та сталого розвитку підприємств ПЕК;

- забезпечення умов для залучення до ПЕК приватних інвестицій, нових технологій і сучасного досвіду роботи;

- вдосконалення законодавчої бази надання житлово-комунальних послуг, запровадження конкурентних умов та механізмів для створення  ринку житлово-комунальних (в першу чергу тепло-, водопостачання);

- забезпечення беззбиткової діяльності підприємств – надавачів комунальних послуг шляхом впровадження дієвих механізмів погашення (відшкодування) їх дебіторської та кредиторської заборгованостей, впровадження нової стимулюючої моделі тарифоутворення на житлово-комунальні послуги з врахуванням впровадження інвестиційних проектів з енергозберігаючим ефектом;

- розроблення законодавчої бази для використання твердих побутових відходів як альтернативного джерела енергії.

Нормативно-правове забезпечення реалізації цілей розвитку ПЕК України здійснювалося з урахуванням зобов'язань, передбачених міжнародними договорами, а також вимогами європейського енергетичного законодавства.

Згідно із затвердженим планом роботи Комітету на п'яту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання, відповідно до положень частини першої статті 89 Конституції України, статті 1 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», Комітетом здійснювалася законопроектна робота, підготовка і попередній розгляд питань, віднесених до його повноважень.

Всього проведено засідань

9

Всього розглянуто питань

46

Подано висновків до ВРУ

24

Подано висновків до головного комітету

6

Направлено запитів до КМУ, міністерства та ЦОВВ

127

Розглянуто листів, звернень та запитів на інформацію

649

Проведено конференцій, семінарів, «круглих столів», засідань робочих груп

12

 Протягом звітного періоду проведено 9 засідань Комітету, з них 7 засідань було проведено у режимі відеоконференції. На засіданнях було розглянуто 46 питань порядку денного (за результатами розгляду прийнято 27 рішень), з них: 28 питань щодо розгляду 17 проектів законів України та 3 питання щодо проектів постанов Верховної Ради України, з підготовки та попереднього розгляду яких Комітет визначено головним, 6 питань щодо розгляду законопроектів, висновки щодо яких надані головному комітету. 

Протягом четвертої сесії Верховної Ради України Комітет загалом розглянув 20 законопроектів, проектів інших актів Верховної Ради України, з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначено головним (реєстр. №№ 3364-1-д, 3508, 3508-1, 3508-д, 5464, 5009, 5102, 5129, 5382, 4527, 4578, 4578-1,4587, 4609, 4584, 4248-1, 4181, 4576, 3613).

Прийнято наступні закони.

Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу» від 05.03.2021 № 1338-IX.

Метою закону є виконання вимог Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», зокрема поліпшення організації роботи із запровадження 100% комерційного обліку природного газу (для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується, зокрема для приготування їжі).

Пропонується перегляд та продовження кінцевих термінів встановлення індивідуальних лічильників для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується, зокрема для приготування їжі до 01.01.2023 року. 

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі» від 15.04.2021 року № 1396-IX.

Закон розроблено з метою здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії у відповідності з вимогами Третього енергопакету ЄС.

Основним завданням є законодавче врегулювання питання сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO, яка передбачає, що оператор системи передачі користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі, при цьому зазначене майно залишається у власності держави.

Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» від 14.07.2021 1639-IX .

Закон має на меті:

        створити законодавчі підстави для подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу;

        регламентувати механізми врегулювання боргів на ринку природного газу з урахуванням чинників їх виникнення та з використанням виключно ринкових механізмів врегулювання;

        забезпечити умови, необхідні для остаточного відкриття ринку природного газу та припинення державного втручання в його функціонування, а також підвищити інвестиційну привабливість галузі;

        створити належні фінансові умови для виконання оператором газотранспортної системи зобов'язань щодо утримання в належному стані та розвитку газотранспортної системи в цілях задоволення очікуваного попиту суб'єктів ринку природного газу на послуги його транспортування.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж» від 15.07.2021 №1657-IX.  

Метою зазначеного закону є суттєве спрощення процедури приєднання до електричних мереж електроустановок замовників, скорочення кількості процедур, документів та погоджень,  істотне зменшення витрат часу замовників на приєднання, зняття штучних обмежень та усунення бар’єрів в процедурі приєднання до електричних мереж, запровадження механізму «єдиного вікна» для подачі замовником звернень, заяв, запитів, отримання інформації, вихідних даних, необхідних для проектування та здійснення будівельно-монтажних робіт, узгодження проектної документації на будівництво, реконструкцію та переоснащення електроустановок замовників.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо окремих питань приєднання до газотранспортної або газорозподільної системи» від 30.06.2021 №1590-IX.

Законом передбачено:

- підвищення ефективності використання газової інфраструктури;

- спрощення процедур приєднання до газових мереж, якими володіють суб’єкти природних монополій.

Прийнято Постанови Верховної Ради України:

-                     від 29.04.2021 № 1435-IX «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій»;

-                     від 29.04.2021 № 1425-IX «Про призначення Галущенка Г.В. Міністром енергетики України».

-                     від 16.07.2021  № 1704-IX «Про імплементацію Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок»

ІІІ. Виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією законів України.

У рамках виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією законів України та рішень, що приймаються Комітетом, здійснено:

а) 26.05.2021 р. Комітет спільно з USAID Проектом Енергетичної Безпеки провели практичний семінар щодо імплементації Регламенту REMIT.

     06.07.2021 р. - Українсько-словацький енергетичний форум «Інтеграція українських та європейських енергетичних ринків».

б) 25.03.2021 р.  засідання спільного круглого столу Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та USAID Проекту Енергетичної Безпеки на тему: «Вплив скасування покладених спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку газу (ПСО) на сферу теплопостачання»

   17.05.2021 р. Круглий стіл на тему: «Реформа приєднання до електричних мереж: від бюрократії до реального спрощення».

в) Обговорено в Комітеті:

04.03.2021 р. - Попередній звіт Голови ТСК з питань збитковості вугледобувної галузі  народного депутата України Камельчука Ю.О.

04.03.2021 р. - Інформацію Т.в.о. Міністра енергетики України Вітренка Ю.Ю. щодо стану справ в енергетиці України.

28.04.2021 р. – Питання «Проблеми ПЕК».

28.04.2021 р. - Подання Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля про призначення Галущенка Г.В.  Міністром енергетики України.

09.07.2021 р. - Інформацію Першого заступника Голови Комітету Кучеренка О.Ю. щодо підсумків засідання робочої групи від 10.06.2021р. щодо контролю за забезпеченням стовідсоткового обліку природного газу (відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»).

г) Направлено 136 запитів до Кабінету Міністрів України та окремих міністерств.

д) Членами Комітету  було підготовлено та надано 3 запитання під час «години запитань до Уряду».

з) Проведені інші заходи:

04 березня 2021 р. (Протокол №39):

Створено постійно діючу (на період 2 роки) робочу групу на чолі з першим заступником Голови Комітету Кучеренком О.Ю. щодо контролю за забезпеченням стовідсоткового обліку природного газу (відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу»).

Створено робочу групу «Водневі технології та воднева інфраструктура, як невід’ємна складова розвитку декарбонізованого енергетичного потенціалу України» під головуванням народного депутата України Камельчука Ю.О.

Створено робочу групу щодо розвитку прозорого конкурентного ринку нафтопродуктів під головуванням голови підкомітету Припутня Д.С.

Створено робочу групу щодо спрощення приєднань до електричних мереж під головуванням народного депутата України Костюха А.В

Створено робочу групу щодо аналізу виникнення багатомільярдних боргів теплопостачальних, газорозподільних та газопостачальних компаній перед групою компаній «Нафтогаз України» та напрацювання шляхів вирішення цієї проблеми під головуванням голови підкомітету Жупанина А.В.

Створено робочу групу по напрацюванню рішень щодо справедливої трансформації вугледобувних регіонів під головуванням народних депутатів України Гриб В.О. та Камельчука Ю.О. 

  IV. Висновки і пропозиції.

За період п'ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання Комітет ефективно здійснював законопроектну, організаційну і контрольну функції, спрямовуючи свою діяльність на системне удосконалення законодавчої бази, що регулює сферу енергетики та житлово-комунальних послуг, оперативно реагуючи на його потреби відповідно до вимог і викликів сьогодення, з урахуванням правозастосовної практики законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про ринок природного газу», «Про житлово-комунальні послуги», «Про альтернативні джерела енергії».

Голова Комітету                                                                А.ГЕРУС

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти щодо підсумків роботи Комітету”

22 лютого 2024 10:43
25 вересня 2023 15:47
14 лютого 2023 09:24
20 вересня 2022 09:50
15 лютого 2022 11:13
09 вересня 2021 13:57
06 травня 2021 11:48
03 вересня 2020 09:34
20 січня 2020 11:25