Сьогодні, 17 листопада,  у Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулася зустріч Міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, в.о. Голови Комітету Олександра Домбровського та заступника голови Комітету Ольги Бєлькової з представниками Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій США та Банку Америки Merrill Lynch.

unnamed-11Мета візиту до України представників Корпорації Закордонних Приватних Інвестицій і Банку Америки Merrill Lynch  — проведення комплексної перевірки щодо можливості фінансування проекту будівництва в Україні Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Американську делегацію представляли: Стівен Джонстон, генеральний директор Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій; Ерік Джонсон, помічник генерального юридичного радника Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій; Кейт Швайгарт, директор Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій; Філіп Корот, генеральний директор Банку Америки Меріл Лінч (Bank of America Merrill Lynch);  Карл Валенстайн, партнер Морган, Л’юіс енд Бокіус (Morgan, Lewis & Bockius); Олександр Гордін, генеральний директор Брод Стріт Кепітал Груп (Broad Street Capital Group); Джейсм Ліндлі, Другий Секретар Посольства США; Ендрю Вот, Голова департаменту енергетики, Посольство США в Києві;  Мирослава Мирцало, Спеціаліст з питань торгівлі, сектор енергетики Посольства США.

Під час зустрічі Міністр енергетики та вугільної промисловості України та члени Комітету ознайомили американських партнерів із ходом енергетичних реформ та особливостями ядерної галузі в Україні.

Генеральний директор Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій Стівен Джонстон  сказав:

Сподіваюся, що наша робота призведе до успішного фінансування проекту в найближчий час.

У свою чергу,  генеральний директор Bank of America Merrill Lynch  Філіп Корот  зазначив:

— Працювати з такою компанією, як НАЕК «Енергоатом», є великою честю для нас. Для успішної реалізації проекту необхідне спільне партнерство українського уряду, НАЕК «Енергоатом», Корпорації Приватних Закордонних Інвестицій та інвесторів.

В.о. Голови Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський наголосив на актуальності проекту, що обговорюється:

— Будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження Чорнобильської АЕС – це унікальний та дуже важливий проект. Його метою є удосконалення системи поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних АЕС шляхом спорудження власних потужностей для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива за концепцією «відкладеного рішення». Реалізація даного проекту є однією з основ забезпечення енергетичної безпеки нашої держави. Адже сьогодні Україна залежить від послуги з вивезення відпрацьованого ядерного палива в Російську Федерацію. Крім того, на дані послуги наша країна витрачає близько 200 млн доларів США в рік. Тому проект будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива є економічно доцільним.

Олександр Домбровський також підкреслив політичну необхідність реалізації даного проекту:

— Сьогодні Україна робить значні кроки для забезпечення енергетичної безпеки: реформування енергетичних ринків, забезпечення незалежності енергетичного регулятора, зменшення обсягів споживання природного газу, диверсифікація джерел постачання природного газу та ядерного палива. Проте, в питанні поводження з відпрацьованим ядерним паливом ми повністю залежимо від Російської Федерації. Тому реалізація проекту будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в зоні відчуження Чорнобильської АЕС дасть нам змогу відірватися від монополізму Російської Федерації та зміцнити енергетичну безпеку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25