Інформаційне повідомлення щодо навчальної

поїздки до Литовської Республіки

Місце та термін відрядження: Литовська Республіка (м. Вільнюс) з 04 грудня по 06 грудня 2016 р.

Головний консультант Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Шмерего Максим Олександрович взяв участь у навчальному візиті до Литовської Республіки, що відбувся у рамках реалізації проекту «Офіс фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України», що фінансується урядом Німеччини через GIZ та імплементується Вестмінстерською фундацією за демократію.

За час перебування у відрядженні проведено ряд зустрічей з представниками різних гілок державної влади, зокрема з фахівцями профільного Комітету Сейму Литовської Республіки були обговорені питання адаптації національних законодавчих актів Литви до вимог ЄС, а також імплементації Директив ЄС у національне законодавство.

У зустрічі прийняли участь представники секретаріату/офісу/ профільного Комітету Сейму з питань європейських справ. Окрему увагу під час зустрічі було приділено питанню становлення ринку теплової енергії у країнах Європейського Союзу. Представниками литовської сторони були висловленні побоювання і застереження щодо поширення практики функціонування ринку теплової енергії без попереднього аналізу стану цього сектору та належного планування розвитку території або регіону у рамках Генерального Плану розвитку відповідної адміністративної одиниці. 


Наступним етапом була зустріч з паном Давідасем Кріауцінасом /Deividas Kriauciunas/ – Генеральним директором Департаменту європейського права Міністерства юстиції. Зустріч була присвячена цілій низці питань, пов’язаних з напрацюванням базису законодавчих актів та прийняттям підзаконних актів, якими забезпечується гармонізація національного законодавства Литви із законодавством Європейського Союзу у різних сферах суспільних відносин. Було розглянуто кілька цікавих прикладів із досвіду пана Давідаса Кріауцінаса.

Крім того, відбулася зустріч з головним спеціалістом Національного агентства трансфертів при Міністерстві сільського господарства, що реалізує бюджетні послуги, в контексті застосування програмно-цільового методу для фермерів, що дозволяє підтримку технологічного та структурного оновлення учасників цього сектору економіки.

У рамках зустрічі із суддею Конституційного суду Литовської Республіки – Данутой Йохціне /Danute Jociene/ був обговорений досвід литовських партнерів у питанні нормативно-правового супроводження такого потужного енергетичного проекту, як будівництво терміналу LNG у Клайпеді. Пані Д. Йохціне звернула увагу на необхідність закладання у національних конституціях країн-членів ЄС, як базової частини, норм енергетичної безпеки, що є складовою національної безпеки, а також недопустимість винесення на національний референдум  питань, що підривають доктринальні основи демократичної моделі держави. 


 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04