Проект Енергетичної стратегії України до 2035 року презентовано під час засідання Комітету та Колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості

 

Як зазначалося під час обговорення, сьогодні офіційно діючою є Енергетична стратегія України на період до 2030 року, що була схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України влітку 2013 року. У зв’язку з критичними змінами та новими викликами у політичній, економічній та енергетичній сферах, що постали перед Україною, у 2014 та 2015 роках Радою національної безпеки і оборони України приймалося рішення щодо необхідності актуалізації даної Стратегії.

Міненерговугілля спільно з Національним інститутом стратегічних досліджень та Українським центром економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова розробило проект Енергостратегії до 2035 року на основі проекту “Нової енергетичної стратегії України до 2020 року: безпека, енергоефективність, конкуренція” (був розроблений Центром ім. О. Разумкова) та проекту Енергетичної стратегії України на період до 2035 року “Біла книга Енергетичної політики України «Безпека та конкурентоспроможність» (був розроблений інститутом стратегічних досліджень).

Олександр Домбровський, перший заступник голови парламентського Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, у вступному слові зазначив «Переконаний, Енергетична стратегія України до 2035 року має стати дорожньою картою із ключовими цільовими функціями, які дають перспективу розвитку енергетики й забезпечують енергетичну безпеку. Вона має вказувати ключові індикатори та маяки, на які повинна вийти енергетична система України до 2035 року. Ми приймаємо цю стратегію в час максимальної політичної і економічної невизначеності. Розуміємо, які глобальні політичні процеси відбуваються з виборами президента Сполучених Штатів, в очікуванні виборів в Європейському Союзі, у ситуації військового конфлікту та реальної агресії на сході України, і, відповідно, - на енергетичних ринках.».  

Проект Енергетичної стратегії до 2035 року був презентований завідувачем відділу енергетичної та техногенної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олександром Суходолею та директором енергетичних програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова Володимиром Омельченком, які представили структуру документу, функціональні завдання та пріоритети стратегії, основні заходи для виконання функціональних завдань. Олександр Суходоля та Володимир Омельченко, зосередили увагу на тому, що енергетична стратегія – це по суті дорожня карта забезпечення енергетичної безпеки держави та переходу до енергоефективного та енергозаощадливого використання і споживання енергоресурсів шляхом впровадження інноваційних технологій та проведення радикальних системних реформ.     

Віце-прем’єр-міністр Володимир Кістіон наголосив, що «Мета стратегії – це енергетична незалежність нашої держави. Енергетична стратегія має бути фундаментальним документом, який враховуватиме зміни, що відбулися в Україні останнім часом, перспективи розвитку різних галузей енергетики, розвиток енергоощадних технологій, енергоефективність, а також зобов’язання, які Україна взяла на себе в рамках євроінтеграційних процесів. Проект Енергетичної стратегії України до 2035 року має бути вдосконалений з врахуванням результатів публічних обговорень та поданий на розгляд Уряду. До обговорення стратегії мають бути залучені всі: Уряд, депутати, експерти, міжнародна спільнота. І лише спільними зусиллями ми зможемо зробити якісний, стратегічний документ, від якого в подальшому залежить успіх нашої держави».

Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Генадій Зубко акцентував увагу на тому, що фундаментом глобальної стратегії реформи енергоефективності є Фонд енергоефективності. Фонд дозволить монетизувати субсидії та перетворити їх в інвестиції в енергоефективність. Результатом стануть нові робочі місця, справедливі ціни за якісні послуги та енергетична незалежність України.

За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Ігора Насалика,міністерство опрацює та систематизує всі пропозиції до проекту стратегії для проведення подальшої активної дискусії на майданчику Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

У заключному слові О.Домбровський підкреслив: «Ми готові до обговорень та дискусій, чекаємо письмових чітких конструктивних пропозицій. Кожну змістовну пропозицію можемо розглянути спільно з її автором, щоб визначити, наскільки вона відповідає критеріям стратегії. Робота буде дуже серйозною та непростою, адже маємо в результаті ухвалити надзвичайно важливий стратегічний документ».

У засіданні взяли участь народні депутати України-члени Комітету, члени Колегії Міненерговугілля, керівники та представники державних органів, науково-дослідних інститутів, громадських організацій, експерти та представники міжнародних установ.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25