Сьогодні, 21 березня у Верховній Раді відбувся результативний енергетичний день – парламент ухвалив важливі рішення для енергетичної безпеки України.

Так,  у залі Верховної Ради України було розглянуто низку надважливих для енергетичної безпеки країни законопроектів.  Насамперед, в другому читанні ухвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про теплопостачання" щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії» (№4334).

Цим нормативно-правовим актом встановлюється тариф на теплову енергію, вироблену з альтернативних джерел, які є українськими енергетичними ресурсами на рівні 90% від тарифу на теплову енергію, вироблену з природного газу та передаємо повноваження органам місцевого самоврядування встановлювати ці тарифи. Такий підхід створює додаткові стимули для заміщення газу альтернативними видами палива українського походження.

Реалізація ухваленого законопроекту дозволить зменшити імпорт газу, замінивши його українським енергетичним ресурсом, знизити собівартість теплової енергії та тарифи для кінцевих споживачів, а також створити близько  25 тисяч нових робочих місць.

Як зазначив Перший заступник голови Комітету з питань ПЕК Олександр Домбровський, протягом останніх двох опалювальних періодів населенням, підприємствами теплокомуненерго та бюджетними установами скорочено та заміщено 7,2 млрд м3  газу, зокрема, завдяки введенню у 2014-2016 роках 1670 МВт нових теплових потужностей, що використовують інші, крім газу, види палива. Лише за рахунок відходів сільського господарства можна замістити, орієнтовно, 9,3 млрд куб. м природного газу.

Також, у першому читанні за основу було ухвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" у зв'язку з тимчасовою окупацією території України» (№5370). До анексії Росією Криму державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» було одним із найбільших підприємств паливно-енергетичного комплексу, основним бюджетоутворюючим підприємством та найбільшим платником податків регіону. Воно забезпечувало розробку шельфу Чорного та Азовського морів та видобувало близько 2 млрд куб. м природного газу. Україні вкрай необхідно зберегти від банкрутства дане підприємство, адже левову частину газового потенціалу України сконцентровано саме на шельфі Чорного моря. 

Ще одними досягненням українського парламенту за сьогоднішній день є прийняття в першому читанні за основу законопроекту про Фонд енергоефективності (№5598). Ключовою метою даного закону є фінансова, технічна та інформаційна підтримка населення у процесі комплексної енергомодернізації. Це закон для людей, для активних і відповідальних громадян та громад, переконаний Олександр Домбровський. На жаль, за міжнародними стандартами, Україна – один із найбільш неефективних споживачів енергії через велику частку енергоємних секторів, застарілі та неефективні технології і вкрай виснажені основні засоби, зокрема неефективні системи централізованого теплопостачання та низькоякісний фонд будівель.

На думку Першого заступника голови Комітету з питань ПЕК Олександра Домбровського, нам потрібна серйозна енергетична реорганізація, а для цього необхідно виділити населенню, домогосподарствам та ОСББ кошти для проведення модернізації всього житлового фонду. Власне це і є головним завданням законопроекту про Фонд енергоефективності.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25