На круглому столі розглядалися питання реформування, фінансування вугільної галузі, скорочення збитковості шахт та безпеки праці.

Як наголосив  Олександр Домбровський, в. о. голови Комітету з питань ПЕК, 22 березня Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендував Верховній Раді України прийняти проект Закону «Про ринок електричної енергії України» в другому читанні в цілому. Це важливий крок вперед, однак ми маємо пам’ятати, що ринок електроенергії ніколи не запрацює без нормального функціонування вугільного ринку. Тому питання реформування та фінансування вугільної галузі, а також забезпечення належних умов праці шахтарів є надзвичайно важливими для держави.




 Народний депутат України та секретар Комітету з питань ПЕК Вікторія Войціцька, підкреслила, що наразі всім учасникам ринку вкрай важливо зрозуміти основні напрями оздоровлення вугільної галузі: «Особливо ті шляхи, які стосуються приватизації шахт. Адже наразі шахти є дуже збитковими. І передусім тому, що комусь дуже вигідно заробляти на тендерах. Ми, як представники Верховної ради, в рамках Комітету прийняли закон про ринок газу. На фінальній стадії наразі перебуває законопроект про ринок електроенергії. Ми щиро віримо, що він незабаром буде проголосований. Так само сподіваємось, що скоро з’явиться законопроект про ринок вугілля, який дозволить покращити ситуацію у вугільній галузі».

 


Про збитковість шахт розповів Ігор Насалик, міністр енергетики та вугільної галузі України: «Яка в нас больова точка наразі? Збитковість. Наразі збитковість всіх шахт сягає 3,2 млрд грн. Всі без виключення шахти є збитковими. Заборгованість за зарплатою становить 700 млн грн, заборгованість за технічне обладнання – 900 млн, по державних платежах – 15,8 млрд грн.»

 При цьому міністр підкреслив, що незважаючи на складну ситуацію, минулий рік виявився кращим за 2015 рік: «По результатах 2016 року збитковість шахт вдалося зменшити майже на 900 млн грн. Це при тому, що жодної копійки не було виділено на модернізацію вугільних підприємств. Зважаючи на нинішні результати, на кінець 2017 року ми хочемо вийти зі збитками 400 млн грн., що майже в 8 разів менше в порівнянні з 2016 роком».

 Серед кроків, які для цього необхідні, міністр відзначив наступні:

 -          зменшення кількості державних шахт з 33 до 26;

 -          збільшення видобутку;

 -          економія 1,5 млрд грн. за рахунок централізації процедур закупівель, оптимізації структури допоміжних підрозділів тощо.

 

Водночас, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець зауважив, що іноді те, що декларується владою, не відповідає потребам як самої галузі, так і її працівників: «Наприклад, у той час, коли відбувається блокування поставок вугілля зі Сходу, оголошується банкрутом «Волиньвугілля», блокуються рахунки «Львіввугілля», а це 7 шахт. І тільки коли шахтарі вийшли на пікети, рахунки тимчасово було розблоковано. Однак, їх знову планують заблокувати! Фінансовий стан держшахт є просто критичним», підсумував пан Волинець.Він також зазначив, що влада не дає чіткою відповіді на те, що ж буде з шахтарями, які будуть звільнені у зв’язку з ліквідацією або консервацією шахт: «Ми хочемо знати, що буде з шахтарями, яким буде соціальний захист. Поки жодної чіткої відповіді ми від міністра не отримали.

 Водночас, Ігор Насалик, коментуючи питання соціального захисту працівників, заявив: «Я взагалі зараз не розглядаю, що люди мають бути звільнені. По-перше, ми хочемо збільшити видобуток вугілля, а для цього потрібні працівники. По-друге, мають освоюватися нові лави. Тому через соціальну складову питань взагалі наразі не має виникати», підсумував Ігор Насалик.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04