Сьогодні, 1 лютого,  Костянтин Запайщиков, Голова Ради Оптового ринку електричної енергії України проводить щорічні збори членів ОРЕ. З вітальним словом виступив Олександр Домбровський, Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки.

Парламентарій підкреслив важливість професійних відносин між Комітетом ПЕК, Урядом та Радою Оптового ринку електричної енергії та акцентував на актуальних  питаннях української енергетики:

-          Виклики, які стоять перед українською енергетикою, дуже серйозні, нині світ вимагає абсолютно іншої енергетичної парадигми - нам необхідна  чиста,  екологічна та дешева енергія для кожного громадянина.

Олександр Домбровський нагадав членам ОРЕ про міжнародні зобов’язання України та поділився своїм баченням їх виконання:

-          Підписавши Паризьку Кліматичну Угоду в 2015 році, Україна взяла на себе зобов’язання сприяти скороченню темпів негативних змін клімату. Досягнути поставленої мети можна тільки за умови чітких, зрозумілих, прозорих та конкурентних правил гри. Для цього українським парламентом було ухвалено в тому числі і Закон “Про ринок електричної енергії України”.

Народний депутат окреслив великий обсяг проблемних питань у секторі електроенергетики, які потребують вирішення, зокрема, і в контексті запровадження нової моделі ринку електричної енергії. Він закликав представників усіх зацікавлених сторін  до відкритого діалогу:

-          Серйозні виклики, пов’язані із тепловою генерацією, з вугіллям,  з морально та фізично зношеними основними фондами, з високовольтними лініями електропередач, трансформаторними підстанціями та з  гарячою проблемою впровадження RAB-регулювання вимагають від нас  відкритого професійного діалогу. Комітет готовий робити все необхідне для підтримання таких дискусій заради впровадження найсучасніших технологій в електроенергетиці.   

Олександр Домбровський висловив сподівання, що в зв’язку з вступом у дію 1 липня 2019 року нового законодавства в сфері електроенергетики, цьогорічні збори членів Ради Оптового ринку є передостанніми:

-          Наступного року ми проведемо останні збори членів ОРЕ, а потім перейдемо до абсолютно іншої філософії роботи на ринку електричної енергії.

 

Довідка: Оптовий ринок електричної енергії України (ОРЕ)  було створено в 1995 році. Він -  єдине в  державі договірне об’єднання суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють на підставі відповідних ліцензій Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики так комунальних послуг (НКРЕКП) з виробництва, передачі та постачання електроенергії. Члени ОРЕ функціонують на засадах підписаної між ними багатосторонньої угоди, яка визначає основні економічні, фінансові засади та механізми функціонування Оптового ринку електричної енергії. В зв’язку із прийняттям Верховною Радою України в 2017 році нового законодавства, а саме ЗУ “Про ринок електричної енергії України”, з 1 липня 2019 року в Україні запрацює нова модель взаємовідносин між учасниками ринку електричної енергії, яка скасовує необхідність існування оптового ринку електричної енергії, адже запроваджує засади, які створюють можливості укладання прямих договорів між виробниками та споживачами електричної енергії.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04