27 листопада відбулось засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

 

На засіданні члени Комітету розглянули законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг (р. №2458).


Зміни до проекту Закону представив голова Комітету.

У своєму виступі Андрій Герус зазначив, що доопрацьований законопроект містить поправки, які були розроблені під час консультацій за участі фахівців Мінрегіону, НКРЕКП, громадських організацій ОСББ.

 


Насамперед, законопроект №2458 передбачає можливість самостійного встановлення загальнобудинкових лічильників за кошти співвласників (вузлів комерційного обліку), як альтернативу встановленню лічильників оператором за кошти тарифу.

 

У разі, якщо лічильник встановлюватиметься споживачами за власні кошти, сплати відповідної частки платежів у тарифі не буде, а раніше сплачена частка буде їм відшкодована шляхом вирахування такої переплати з наступних платежів за відповідну послугу.

 

Таке положення в Законі мотивуватиме споживачів до самостійного встановлення лічильників, що в свою чергу, наблизить Україну до реалізації завдання щодо стовідсоткового забезпечення будинків комерційним обліком спожитих послуг.  

 

Крім того, проектом Закону запроваджуватиметься диференційовані тарифи на тепло- і водопостачання в залежності від того, хто і за які кошти встановлює вузол комерційного обліку.

 

Пропонується також встановити  і диференційовану абонплату – якщо лічильник обслуговує оператор зовнішніх мереж, споживач сплачує абонплату у повному розмірі, якщо лічильник обслуговують співвласники за власні кошти за договором з іншим суб’єктом господарювання, абонплата пропорційно зменшується.

 

Законопроект також пропонує чітку схему обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

 

Так як співвласники мають право обирати виконавця послуги з обслуговування внутрішніх газопроводів: оператора ГРМ або іншу спеціалізовану організацію, що має дозвіл на виконання таких робіт, для забезпечення безперервності обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж проектом передбачено, що у разі, якщо співвласники не визначились з вибором обслуговуючої організації, нею автоматично стане оператор ГРМ на умовах договору приєднання, типову форму якого затверджує Регулятор. Платежі за таким договором будуть здійснюватися кожним співвласником індивідуально за окремою квитанцією.

 

Незалежно від того, яка організація здійснює технічне обслуговування окремих ділянок газорозподільної системи (оператор ГРМ чи інша організація), оператор ГРМ у повному обсязі забезпечуватиме аварійну підтримку споживача 24/7 на всій протяжності мереж на підставі ліцензії.

 

Після презентації змін до законопроекту, виникло активне обговорення серед членів Комітету, однак більшістю голосів прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому.

 

Також народні депутати затвердили Проект рекомендації комітетських слухань "Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі", які були проведені 13 жовтня спільно з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

Зауважень до Проекту рекомендацій у членів Комітету під час розгляду не виникло. Ознайомитись з Проектом можна буде найближчим часом на сайті Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25