На базі парламентського Комітету з питань енергетики та ЖКГ, відбулося онлайн-засідання робочої групи з підготовки стратегії розвитку водневої енергетики та водневої інфраструктури України під головуванням народного депутата України Камельчука Ю.О.

Головною метою зустрічі було обговорення стану та перспектив запровадження водневих технологій та водневої інфраструктури в Україні. За словами Юрія Камельчука, воднева енергетика має стати невід’ємною складовою розвитку декарбонізованого енергетичного потенціалу нашої країни.

На думку учасників робочої групи, необхідно сформувати єдину Державну політику у сфері водневої енергетики, адже цей напрям може стати одним із шляхів розвитку вітчизняної економіки. За прогнозами експертів, ринок “зеленого” водню в Європі до 2050 року буде оцінюватися у 2,2 трильйони євро на рік. А за оцінками Bank of America, обсяг глобальних інвестицій в інфраструктуру, пов’язану з воднем, сягне 11 трильйонів доларів.

Як зазначили народні депутати, Україна має значний потенціал для виробництва водню, а тому необхідно працювати над створенням спільного ринку з країнами ЄС.

Нагадаємо, що віднедавна Україна стала стратегічним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії. Українська сторона вже підписала міжнародний меморандум про підтримку плану дій та розвитку водневої енергетики України з головним водневим енергетичним агентством Європи «Hydrogen Europe», Німецькою та Латвійською водневими асоціаціями. Тож тепер Україна стоїть в одному ряду з Латвією, Німеччиною, Францією, Болгарією, Румунією та найбільшими водневими асоціаціями країн Євросоюзу.

Участь в засіданні робочої групи «Водневі технології та воднева інфраструктура, як невід’ємна складова розвитку декарбонізованого енергетичного потенціалу України» взяли:

Андрій Герус - Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;

Юрій Камельчук – член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;

Андрій Жупанін – голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання;

Олександр Горобець - голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестиції;

Вікторія Гриб - член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;

Ольга Магалецька - Керівник Офісу Національної інвестиційної ради;

Вікторія Гнатовська - Генеральний директор Директорату  формування енерго - та ресурсоефективної політики, керівник експертної групи з питань енергоефективності паливно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики;

Георгіос Хатзімаркакіс - генеральний секретар європейської водневої асоціації «Hydrogen Europe»;

Айварс Старіковс - член правління європейської водневої асоціації «Hydrogen Europe» та голова Латвійської Водневої Ради;

Дивальд Вернер - член правління європейської водневої асоціації «Hydrogen Europe»;

Якопо Тосоні – член Європейської енергетичної асоціації, представник WindEurope.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25