Верховна Рада прийняла за основу проект Закону щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (реєстр. 3356-д). 

Метою проекту Закону є створення нормативно-правової бази для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті.

Проектом передбачається імплементація положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел в частині забезпечення Україною міжнародних зобов'язань щодо частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії на транспорті, які взяла на себе Україна із вступом до Енергетичного Співтовариства.

За словами Олега Семінського, одного із ініціаторів законопроекту, використання біокомпонентів в бензинах є усталеною практикою, так, наприклад, близько 90% бензинів у Європі містять біоетанол.

«Треба зазначити, що при прийнятті цього законопроекту ми вже на 5% можемо бути незалежними від російського і білоруського палива. Може це і незначний відсоток, але потрібно розуміти, що йдеться про повномасштабний запуск біоетанольної галузі», - додав Олег Семінський.

Голова Комітету Андрій Герус зазначив, що законопроект 3356-д є важливим для розвитку аграрного сектору, адже створюється новий ринок і в Україні є багато підприємств, які з легкістю можуть виробляти біоетанол.

Окрім того, законопроект матиме позитивний вплив на екологію, адже найбільше викидів виробляює дорожній транспорт, зокрема, приватні автомобілі, кількість яких у містах зростає надзвичайно швидко.

«Якщо буде в паливі вміст біоетанолу - рівень шкідливих викидів від автомобілів буде знижуватись і екологічна ситуація буде покращуватись», - доповнив очільник Комітету.

Законопроектом пропонується:

- визначити обов’язковий вміст рідкого біопалива (біокомпонетів) в усіх обсягах бензинів автомобільних, що відпускаються з місць виробництва пального, місць оптової торгівлі пальним та місць роздрібної торгівлі пальним, за виключенням бензинів з октановим числом 98 і вище та бензинів, що поставляються для потреб Міністерства оборони, Державного резерву та для створення мінімальних запасів нафти та нафтопродуктів:

з 1 травня 2022 року - не менш як 5 відсотків (об’ємних), за абсолютної похибки визначення ±0,5%;

- ввести облік вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) у паливі моторному і паливі моторному альтернативному на ринку нафтопродуктів, які покладені на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (Держенергоефективності). Також передбачено, що Порядок зазначеного обліку, затверджується центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (крім питань забезпечення енергоефективності будівель та інших споруд) (Міненерго);

- віднести до правопорушень недотримання вимог щодо відпуску з місць роздрібної торгівлі пальним на митній території України усіх обсягів бензинів автомобільних з вмістом нормативно визначеної обов'язкової частки рідкого біопалива (біокомпонентів);

- віднести до правопорушень недотримання вимог щодо відпуску з місць виробництва та/або з місць оптової торгівлі пальним на митній території України усіх обсягів бензинів автомобільних з вмістом нормативно визначеної обов'язкової частки рідкого біопалива (біокомпонентів);

- віднести до правопорушень несвоєчасне або неподання інформації щодо вмісту рідкого біопалива (біокомпонентів) у обсягах відпуску на митній території України з місць виробництва та оптової торгівлі пальним бензинів автомобільних.

 

Довідково

 

За даними Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України:

- у 2020 році Україна сплатила 3,8 млрд доларів за імпорт нафти і нафтопродуктів;

- нафтопродукти займають 1-е місце у товарній структурі імпорту України;

- загальні виробничі потужності ДП «Укрспирт» сягають близько 110 тис. тонн біоетанолу в рік, які на сьогодні є незадіяними.


Презентація ЗП №3356-д 30.06.2021


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25