Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг під час виступу на Українському енергетичному форумі Інституту Адама Сміта озвучив основні пріоритети для української енергетичної галузі. 

Серед пріоритетних напрямків Андрій Герус назвав декарбонізацію та енергоефективність, розвиток конкуренції та демонополізацію, інтеграцію українських та європейських енергетичних ринків, розвиток енергомереж.

У своїй промові Андрій Герус детально розповів про основні законодавчі ініціативи, які здійснив парламент для забезпечення реалізації вищезазначених пріоритетів.


ДЕКАРБОНІЗАЦІЯ ТА ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ

«Якщо говорити про декарбонізацію і енергоефективність, в українській енергетиці останні роки з’являється все більше відновлюваних джерел енергії, а теплова генерація суттєво зменшує своє виробництво. Мабуть, цей тренд буде продовжуватись і я сподіваюсь, що відновлювальні джерела електроенергії будуть розвиватись. Однак, - сказав Андрій Герус, - для цього важлива робота парламенту».Законопроекти, над якими зараз працює парламент по цьому напрямку:

- Законопроект щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (№3356-д);

- Законопроект щодо розвитку виробництва біометану (№5464);

- Законопроект про державний екологічний контроль (№3091);

- Законопроект щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні (№3477, №3476);

- Законопроект №5600, передбачає підвищення ставки податку за викиди окремих забруднюючих речовин та за викиди вуглецю;

- Законопроект про енергетичну ефективність (№4507).

«Нещодавно нами був проголосований законопроект про використання біоетанолу. Вчора на Комітеті ми підтримали законопроект про використання біометану. На цьому тижні ми плануємо голосувати за законопроект про екологічний контроль та за проект Закону про стимулювання розвитку транспорту на електродвигунах і транспорту з використанням стисненого метану. Готовий до другого читання і законопроект про енергоефективність. Всі ці законопроекти можуть стати серйозним поштовхом у впровадженні політики декарбонізації», - зазначив Голова Комітету.

РОЗВИТОК КОНКУРЕНЦІЇ НА РИНКАХ ТА ДЕМОНОПОЛІЗАЦІЯ

Говорячи про конкуренцію на енергоринках, Андрій Герус зазначив, що парламент працює зараз над посиленням інституційної спроможності Антимонопольного комітету України (№5431).

«За останній рік ми побачили на практиці не дуже хороші наслідки від надмірної ринкової влади. Ми звісно шукаємо відповіді на ці питання і як парламент ми проголосували в першому читанні за законопроект щодо вдосконалення діяльності АМКУ, сподіваюсь, у вересні ми вже приймемо його у другому читанні»,  – підкреслив він.

Також у своєму виступі Голова Комітету згадав про законопроект щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках, так званий REMIT (№5322). Цей проект Закону розроблявся спільно з Енергетичним Співтовариством і USAID Проектом Енергетичної Безпеки та, за словами Андрія Геруса, невдовзі буде винесено на голосування.

ІНТЕГРАЦІЯ УКРАЇНСЬКИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ РИНКІВ З ЄВРОПЕЙСЬКИМИ

На думку Андрія Геруса, інтеграція енергетичних ринків призводить до зменшення ринкової влади окремих учасників: «Інтеграція в більш великий ринок автоматично зменшує монополізацію, це дуже важливе питання і з точки зору економіки і з точки зору політики».

Також інтеграція ринків вирішує проблему волатильності ціни на енергоресурси в часи дефіциту або профіциту.

«Ринок електроенергії в основному автономний і ізольований в межах ОЕС України. Це ускладнює роботу, адже немає перетоку у період профіциту і мало де можна взяти електроенергію в період дефіциту. Відповідно, у травні, коли було максимально можливе виробництво електроенергії, ми бачили, що у нас ціна просідала до певного «некомфортного рівня» для деяких учасників ринку. Така залежність від дефіцитів і профіцитів певним чином виправляється об’єднанням українського ринку з європейським», - прокоментував Голова Комітету.

РОЗВИТОК ЕНЕРГОМЕРЕЖ

Для розвитку та модернізації електричних мереж Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) було затверджено нову методику щодо стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання) для операторів систем розподілу. Очікується, що запровадження стимулюючого тарифоутворення сприятиме будівництву нових електричних мереж та підстанцій, що знизить вартість та строк приєднання до електричних мереж для нових споживачів.
Парламент, зі свого боку, розробив законопроект №5009. За словами Андрія Геруса, при прийнятті цього законопроекту для малого і середнього бізнесу буде суттєво спрощено процедуру приєднання до електричних мереж, скорочено кількість документальних процедур та зменшено витрати часу на приєднання.

«Я сподіваюсь що цей законопроект буде скоро прийнято в другому читанні і ми нарешті зможемо відчути прогрес в питанні приєднання до електричних мереж, тому що це важливо як для розвитку економіки так і для розвитку енергетики», - підсумував Голова Комітету.

В кінці виступу Андрій Герус підкреслив, що усі ініціативи парламент зазвичай намагається підтверджувати конкретними діями. Комітет і в цілому парламент зацікавлений в розвитку енергетичного сектору, а перечислені законопроекти лише це підкреслюють.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25