20 липня в КВЦ «Парковий» відбулась презентація програми «Хакатон вугледобувних міст. Видобувай нові ідеї!»

Спікерами заходу виступили: Юрій Камельчук, член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг; Денис Красніков, Віце-президент Українського союзу підприємців, промисловців (УСПП); Костянтин Воробйов, радник Президента УСПП з питань трансформації вугільних регіонів України; Аліса Баньковська, засновниця хабу інновацій для міст «Синхро Простір».

Під час презентації програми перший заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ростислав Замлинський поінформував, що підконтрольні території Донецької і Луганської областей мають найбільшу кількість вугільних підприємств, однак близьке розташування лінії розмежування фактично виключає можливість запуску інвестиційних процесів. Тому саме пошук креативних ідей щодо розвитку регіону має бути першим завданням при трансформації вугільних регіонів України.

Народний депутат України, член депутатської групи з питань справедливої трансформації вугільних територій Юрій Камельчук заявив, що закриття шахт варто розцінювати як перспективу для розвитку регіону. У своєму виступі Юрій Камельчук також наголосив на важливості розробки програми створення нових робочих місць.

На заході виступили також співголова Німецько-Українського партнерства Юлія Рибак, радник з економічних, енергетичних та кліматичних питань Посольства Великобританії в Україні Олена Балбекова, заступник директора, керівник напрямку стратегії та інновацій в Ernst & Young Олексій Імас, керівниця експериментального напрямку Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН Оксана Удовик, координаторка програми «Зміна клімату і енергетична політика» Фонду ім. Гайнріха Бьолля Оксана Алієва, генеральний секретар EURACOAL Брайан Ріккеттс, а також представники Донецької, Дніпровської, Львівської, Київської політехніки, Національної академії наук України та інші.

Під час презентації програми «Хакатон вугледобувних міст. Видобувай нові ідеї!» між представниками міст Мирноград та Червоноград відбувся обмін вагонетками, які спеціально для цієї події доставили ДП «Мирноградвугілля» та ПрАТ «Шахта «Надія».

На заході були присутні українські та закордонні експерти, науковці, представники міжнародних організацій, підприємств, посольств.

Довідково:

Під час виступу на Українському енергетичному форумі Інституту Адама Сміта Прем’єр-міністр України заявив, що у співпраці зі Світовим банком та урядом Німеччини, Україна розпочинає пілотні проекти з трансформації вугільних регіонів у двох містах – Червонограді (Львівська область) та Мирнограді (Донецька область).

Відтак, хакатони вугледобувних міст будуть проведені восени 2021 року для міста Мирноград та Червоноград. Журі хакатонів очолює Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Мета програми «Хакатон вугледобувних міст. Видобувай нові ідеї!» - створення центрів вивчення промислової спадщини України та розробка концепції нового туристичного кластеру, як частини Європейського маршруту індустріальної спадщини (ERIH). Також учасники програми працюватимуть над пропозиціями щодо створення новітніх підприємств, нових технологій для підвищення якості міського середовища та вирішення екологічних проблем.

Програма передбачає розробку рішень для ревіталізації вугільних шахт за допомогою проведення спеціальних урбан-хакатонів із залученням іноземних та українських експертів, а також команд профільних фахівців, локальних, українських та іноземних команд.

Програма «Хакатон вугледобувних міст. Видобувай нові ідеї!» відповідає державній програмі справедливої трансформації вугільних регіонів України та проводиться за підтримки Міністерства регіонального розвитку, Міністерства енергетики, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та міжнародних партнерів, у співпраці із Донецькою та Львівською обласними адміністраціями.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45