У Комітеті відбулась презентація оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року.

07 червня 2017, 17:35

У Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки 07 червня  2017 року відбулась презентація оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року.

Засідання відкрив народний депутат України, Перший заступника Голови Комітету Олександр Домбровський. У вступній частині він наголосив, що нинішній варіант оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року є продуктом злагодженої роботи міністерства енергетики, Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, державних підприємств, експертів від бізнесу та громадських організацій, що працюють у сфері енергетики України. Також він звернув увагу на те, що сама поява оновленої Енергетичної стратегії України до 2035 року та можливість відкритого її обговорення а також  дискусії навколо неї стало можливим за рахунок того, що парламент за 2 роки прийняв Закони України, які стосуються ключових напрямків трансформації енергетичного сектору відповідно до угод з Європейським Союзом.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик та заступник Міністр енергетики та вугільної промисловості України Наталія Бойко презентували оновлену Енергетичну стратегію України до 2035 року.

«Нова Енергетична стратегія України до 2035 року: безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» є документом, який окреслює стратегічні орієнтири розвитку паливно-енергетичного комплексу України на період до 2035 р.

Україна є і в перспективі прагне залишатися одним із найбільших в континентальній Європі виробником вуглеводнів та надійним транзитером енергоресурсів забезпечуючи безпечне і надійне постачання енергоресурсів власним споживачам та споживачам суміжних ринків, які мають бути видобуті та доставлені з високим рівнем екологічної та соціальної відповідальності.

В процесі обговорення оновленої енергетичної стратегії було підняте питання відображення енергетичної безпеки України а саме:

·      подальше функціонування ГТС

·      шляхи впровадження і імплементації нової енергетичної стратегії

·      модернізація атомної енергетики України

·      і  т.д.

У обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету, керівники національних компаній енергетичних галузей України, науковці НАН України, представники енергетичної сфери України та громадськості.

За результатами засідання всім учасникам дискусії було запропоновано надіслати робочій групі свої зауваження та коментарі в письмовій формі.