Перспективи VS можливості: що потрібно Україні для успішного експорту та імпорту електричної енергії?

21 вересня 2017, 17:21

22 вересня відбудеться круглий стіл «Створення можливостей для експорту/імпорту електричної енергії в Україні» за участі депутатів профільних комітетів Верховної Ради України, Міненерговугілля, представників Секретаріату Енергетичного Співтовариства, Світового банку, Посольства Великої Британії в Україні та компаній.

Завдання круглого столу – обговорити умови та можливості для імпорту/експорту електроенергії в Україні, перспективи інтеграції української та європейської електромереж, а також потенціал для роботи іноземних інвесторів на електроенергетичному ринку.

На думку члена Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Льва Підлісецького, відкритість ринку електроенергії до імпорту є запорукою створення конкурентного ринку.

«Основна мета прийняття Закону України “Про ринок електричної енергії” ? це запровадження конкуренції між виробниками з метою встановлення ринкової об’єктивної ціни для потреб споживачів, але конкуренція буде ефективною лише тоді, коли ринок буде відкритим до імпорту», - наголосив депутат.

Керівниця комерційного відділу, перший секретар Посольства Великої Британії в Україні Кеті Котрел зазначила: «Енергетична безпека – пріоритетний напрям для України та становить великий інтерес для Британії. Ми вітаємо плани уряду реформувати ринок електроенергії. Навність прозорих та конкурентних енергетичних ринків, які забезпечують рівні можливості для українських та іноземних інвесторів під наглядом незалежного регулятора, є запорукою енергетичної незалежності України.”

Британський Уряд прагне підтримати необхідні реформи та співпрацювати в цьому напрямку з усіма українськими парламентарями, які наполегливо працюють над реформуваннями енергоринків. Цей круглий стіл є першим із серії подібних заходів, які відбуватимуться впродовж наступних місяців і будуть присвячені таким важливим темам як розвиток відновлювальної енергетики, роль незалежного регулятора та енергоефективність.

Захід відбудеться за підтримки Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки та за сприяння Посольства Великої Британії в Україні.