21 вересня, в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулась нарада.

22 вересня 2017, 08:55

21 вересня, в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулась нарада, щодо обговорення Механізму стимулювання промислових підприємств до енергоефективності та вироблення спільної позиції при підготовці проектів нормативно-правових актів із забезпечення цільового використання коштів вуглецевого податку на енергоефективні заходи.  

Перший заступник Голови Комітету Олександр Домбровський, народний депутат Олексій Рябчин, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, Головний радник Українсько-Данського Енергетичного центру Крістенсен Андерс та інші експерти обговорили концепцію механізму стимулювання промислових підприємств до енергоефективності.

Олександр Домбровський наголосив на негативному впливі промислової діяльності людини на довкілля та важливості пошуку інструментів для вирішення цієї проблеми:

“Внаслідок економічної діяльності, людина забруднює навколишнє середовище, чим змінює кліматичні умови та спричиняє інші екологічні проблеми. Це  змушує нас по-іншому дивитись на економічні процеси. Бізнес має стати екологічно та соціально відповідальним. Нам потрібна “золота середина” між економічним розвитком і екологічною відповідальністю. Тому ми повинні сформувати нові інструменти збалансованого розвитку”.

 

Перший заступник Голови Комітету наголосив на важливості скорочення викидів та зауважив на необхідності створення нових інструментів розвитку енергоефективності в промисловості:

“Енергоефективні заходи, проведені на підприємстві, завжди сприяють зменшенню викидів СО2, оскільки впливають на обсяги спалювання викопного палива. Тому перед Україною постає завдання із стимулювання енергоефективності у промисловості, щоб послабити залежність росту ВВП у промисловому секторі від збільшення обсягів використання викопного палива”.

Під час заходу Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та представники Українсько-Данського Енергетичного центру презентували “Концепцію стимулювання промислових підприємств до енергоефективності”, яка передбачає механізм за допомогою якого підприємства, які споживають викопне паливо для спалювання, будуть сплачувати вуглецевий податок. Кошти, отримані від оподаткування, акумулюватимуться у спеціальному фонді і використовуватимуться виключно для фінансування енергоефективних заходів на підприємствах.

За словами Олександра Домбровського, запровадження такої концепції дозволить дати поштовх розвитку енергоефективності у промисловості, адже саме там сконцентровано 25% її потенціалу. Він також зауважив на обов’язковому виваженому підході в цьому питанні:

“Українська економіка потребує додаткових імпульсів для розвитку. Я хочу бути впевненим, що ті інструменти які ми з вами будемо обговорювати -   не будуть придушувати ті мінімальні паростки, які вона сьогодні має”.

 

У підсумку зустрічі Олександр Домбровський закликав уряд, профільні Комітети Верховної Ради, Держенергоефективність та провідних фахівців галузі долучитися до спільної роботи над розробкою Концепції.