Олександр Домбровський: “У парламентський «День енергетичного законодавства» очікуємо на ефективне голосування для подальших реформ у галузі”.

01 грудня 2017, 13:56

Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський повідомив про ініціативу Комітету передбачити у найближчий пленарний тиждень «День енергетичного законодавства»:

 

- В українській енергетиці накопичилась велика кількість проблемних  питань та викликів. Нам необхідно оперативно на них реагувати,  особливо — в період опалювального сезону. Сучасна та конкурентоспроможна енергетика – це невід’ємна складова розвинутої національної економіки України, це її фундамент. Для її подальшого реформування потрібно ухвалити пакет профільних законопроектів.

Свою позицію щодо необхідності проведення «енергетичного» дня в українському парламенті я неодноразово виловлював на засіданнях Погоджувальної ради.


 




У зв’язку із запровадженням у Верховній Раді практики розгляду законопроектів за їх галузевим поділом, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки пропонує передбачити у найближчий пленарний тиждень «День енергетичного законодавства».

Я надіслав відповідний лист із пропозиціями нашого Комітету Голові Верховної Ради України Андрію Парубію. Протягом цього дня наш Комітет пропонує розглянути найбільш важливі для галузі законопроекти.  Серед них:

— № 3096-д: Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі (Бєлькова О.В., Домбровський О.Г. та інші).

Метою законопроекту є вдосконалення процедури надання земельних ділянок для проведення розвідувальних та видобувних робіт та спрощення деяких дозвільних процедур у нафтогазовидобувній галузі, що дозволить оптимізувати регуляторне середовище, поліпшити інвестиційну привабливість галузі та збільшити обсяги нафти та газу власного видобутку.

Законопроект доопрацьовано з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій, в тому числі членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

— № 5370: Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» у зв’язку з тимчасовою окупацією території України».

Ухвалення даного рішення дозволить:

— запровадить заходи, що забезпечать економічну стабілізацію Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», створить передумови для відновлення виробничої діяльності, що позитивно вплине на забезпечення енергетичної безпеки держави;

— створить передумови для проведення ефективної роботи по поверненню контролю над активами, втрата яких пов’язана з тимчасовою окупацією частини території України, а також дозволить ефективно захистити права держави у міжнародних юрисдикціях.

 

— №6081: Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо покращення інвестиційних можливостей у сфері виробництва електричної енергії з альтернативних джерел (Домбровський О.Г., Лівік О.П., Підлісецький Л.Т., Кацер-Бучковська Н.В. та інші).

Визначення конкретного строку дії технічних умов на об’єкти електроенергетики, що виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, вирішує проблему «резервування» потужностей та дозволяє потенційному інвестору оцінювати реальні умов підключення об’єкта будівництва до електричних мереж.

 Прийняття цього проекту Закону сприятиме удосконаленню законодавства у сфері містобудівної діяльності, підвищенню ефективності інвестицій, створенню сприятливих умов для введення в експлуатацію об’єктів завершеного будівництва, зокрема у сфері відновлювальної енергетики, що в свою чергу сприятиме збільшенню частки енергії, виробленої з відновлюваних джерел, підвищенню енергетичної безпеки країни та зменшенню залежності від імпортних енергоносіїв.

 

— №0164: Проект Закону про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA) (Президент України).

Ухвалення проекту Закону дозволить Україні стати членом Міжнародного агентства з відновлювальних джерел енергії (IRENA).

Членство України в Агентстві IRENA

— дозволить подавати заявки до фонду АDFD щодо отримання пільгових кредитів (наразі бюджет фонду складає 350 млн. дол. США, кредити надаються на конкурсній основі під 1 – 2 % терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, при умові співфінансування 50/50);

— забезпечить можливість доступу до всієї наявної в Агентстві IRENA інформації щодо використання відновлюваних джерел енергії, результатів новітніх досліджень та передового досвіду, а також прогресивних механізмів фінансування розвитку альтернативної енергетики;

— сприятиме налагодженню плідного співробітництва між Україною та розвинутими державами світу з метою розвитку альтернативної енергетики;

— створить умови для залучення експертної допомоги Агентства IRENA щодо покращення нормативно-правової бази України у сфері відновлюваної енергетики.

Це сприятиме зменшенню залежності економіки України від імпорту традиційних енергоносіїв, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції на світових ринках та ефективності споживання паливно-енергетичних ресурсів.

 

— № 6229: Проект Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях (Бєлькова О.В., Домбровський О.Г. та інші).

Прийняття законопроекту дозволить створити правові засади регулювання та організації збору, розкриття та поширення інформації про видобувні галузі, забезпечить умови для підготовки незалежним Адміністратором щорічних Звітів Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи Уряду від діяльності видобувних компаній.

 

— № 3131: Проект Закону про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» щодо впорядкування процедури відчуження суб’єктами господарювання державного сектору економіки житла своїм працівникам (Денисенко А.П., Домбровський О.Г., Бандуров В.В. та інші).

Ухвалення запропонованого проекту вдосконалить правове регулювання у сфері управління об’єктами державної власності, забезпечить можливість реалізації заходів із розв’язання соціально-економічних проблем із забезпечення житлом працівників підприємств, установ та організацій, господарських товариств, 100 відсотків акцій яких належать державі, що не підлягають приватизації. А це, в першу чергу, стосується таких стратегічних енергетичних підприємств як ПАТ «Укргідроенерго» та ДП НАЕК «Енергоатом».

 

— № 6496 — Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зняття адміністративних бар’єрів та підвищення інвестиційної привабливості галузі виробництва енергії з альтернативних джерел (Домбровський О.Г., Рябчин О.М. Писаренко В.В.).

Метою прийняття зазначеного законопроекту є створення сприятливих умов для розвитку галузі відновлювальної енергетики шляхом скасування додаткових адміністративних бар’єрів для будівництва об’єктів енергетики, які виробляють енергію з альтернативних джерел.

 

— № 5459 — Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України з метою впровадження стимулюючої ставки рентної плати за користування надрами для видобування природного газу з нових свердловин (Домбровський О.Г., Бєлькова О.В., Кацер-Бучковська Н.В., Підлісецький Л.Т.).

Законопроектом пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, встановивши, що для природного газу, видобутого із свердловин, розпочатих бурінням після 1 січня 2017 року, плата за користування надрами для видобування корисних копалин справляється із застосуванням ставки у розмірі 12 відсотків від вартості товарної продукції гірничого підприємства незалежно від глибини залягання покладу.

Очікуваний ефект від імплементації ініціативи:

— збільшення видобутку газу на 35% з 20 до 27 млрд. куб.м. природного газу до 2020 року;

— залучення 1 млрд. дол. США інвестицій у галузь;

— створення 15 тисяч нових високооплачуваних робочих місць;

— приріст ВВП на 5% до 2020 року як результат залучених інвестицій;

— поповнення Державного бюджету України на 195,5 млрд. грн. у період 2017-2020 роки як наслідок розширення бази оподаткування.

Дуже важливо, що у попередньому розкладі засідань Верховної Ради України включено майже всі важливі для української енергетики законопроекти.

Тому ми очікуємо  проведення «енергетичного» дня у Верховній Раді України  наступного вівторка – 5 грудня.

Закликаю колег-парламентаріїв підтримати надзвичайно важливі для України законопроекти для подальших успішних реформ енергетики!