Олександр Домбровський: “Критично зношені основні фонди української енергетики потребують глибокої та системної модернізації”

18 січня 2018, 17:47

 Олександр Домбровський: “Критично зношені основні фонди української енергетики потребують глибокої та системної модернізації”

Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, під час спільної з членами української делегації у 8-ій сесії Асамблеї Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA) прес-конференції наголосив на важливості приєднання України до Статуту Агентства у частині вирішення ключових проблем української енергетики:

Динамічний перехід від застарілих та брудних енергетичних технологій до чистої відновлюваної енергії – одне із ключових завдань, які нині стоять перед українською енергетикою. Приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA) - одна з реальних можливостей наблизитись до вирішення цього надскладного для України питання” зазначив парламентарій.

7 січня 2018 р. набрав чинності Закон України «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA)», який на розгляд парламенту вніс Президент України Петро Порошенко.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, презентуючи журналістам результати участі української делегації зауважив на важливості приєднання України до Статуту IRENA, зокрема, в частині обміну досвідом:

 Україна у співпраці з IRENA залучатиме досвід та інвестиції провідних країн світу у вітчизняну відновлювану енергетику”. Враховуючи значний ресурсний потенціал та позитивні зміни в регуляторному полі, Україна зможе стати вигідною платформою для роботи іноземних інвесторів, які вкладають кошти у "зелені" проекти».

Завдяки вдосконаленню нормативно-правової за останні три роки в Україні активізувався «зелений» бізнес. Зокрема, якщо у 2015 р. введено лише біля 30 МВт потужностей, що генерують «чисту» електроенергію, то у 2016 р. вже у 4 рази більше – 120 МВт, а у 2017 р. – вже 257 МВт.

Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації, який також був у складі української делегації прокоментував приєднання України до Статуту IRENA так:

“Вступ України до IRENA є приєднанням нашої держави до світового співтовариства, яке переходить до нової безвуглицевої економіки, основаній на використанні відновлюваних джерел енергії, безпечних для людини та довкілля. Співпраця профільних асоціацій з урядовими структурами, що відповідають за розвиток національної відновлюваної енергетики, є вкрай важливою, бо саме така співпраця може стати найкращім драйвером для побудови сталого енергетичного майбутнього нашої країни”.

Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії було офіційно створено у 2009 році в Бонні (Німеччина). Діяльність IRENA спрямовано на забезпечення швидкого переходу до сталого використання відновлюваних джерел енергії у глобальних масштабах. На момент створення - у 2009 році - Статут IRENA підписали 75 країн. Нині до складу IRENA входить 154 члена, 26 країн подали заявку на приєднання до організації.

Участь України в Агентстві IRENA сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань України щодо збільшення частки «зеленої» енергії у кінцевому енергоспоживанні країни та дозволить:

-       співпрацювати з розвинутими країнами у відновлюваній енергетиці;

-       мати доступ до всієї наявної в IRENA інформації щодо передового досвіду використання «чистих» джерел енергії, а також прогресивних механізмів фінансування «зелених» проектів;

-       збільшити інвестиції у вітчизняний ринок відновлюваної енергетики;

-       створити спільні механізми фінансування розробки та впровадження «зелених» проектів;

-       звертатися до Фонду розвитку Абу-Дабі щодо отримання пільгових кредитів на «зелені» проекти (під 1-2 % терміном до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, за умови фінансування 50% вартості проекту);

-       отримувати звіти Агентства IRENA щодо розвитку відновлюваної енергетики України.

За кілька тижнів Україна стане членом Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії IRENA.