У Комітеті проведено робочу зустріч щодо енергетичної децентралізації об'єднаних територіальних громад.

07 червня 2018, 13:50

Україні потрібні енергонезалежні міста, села та селища (енергокооперативи)

06 червня 2018 в Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки проведено робочу зустріч щодо енергетичної децентралізації об’єднаних територіальних громад. 

У зустрічі взяли участь народні депутати, голова та представники Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, профільні енергетичні асоціації, представники міжнародних та громадських організацій, а також розробники Концепції енергонезалежності міст, сіл та селищ.
На зустрічі було наголошено, що Україна має значний потенціал щодо створення енергонезалежних територіальних громад, зокрема за рахунок використання власних енергетичних ресурсів (біомаси, відновлювальних джерел тощо).

Впровадження таких технологій стане запорукою для об’єднаних територіальних громад самостійно вирішувати питання енергозабезпечення населення та підвищувати якість надання комунальних послуг.

З метою розповсюдження новацій щодо регіональної енергонезалежності потрібно провести роз’яснювальну роботу з очільниками об’єднаних територіальних громад, з громадськістю, насамперед довести переваги енергокооперативів перед існуючими схемами енергоспоживання шляхом демонстрації пілотних проектів та створити відповідне інвестиційне поле для впровадження цих проектів. Заробити довіру населення щодо реалізації таких проектів на державному рівні.

Для реалізації заходів на базі Комітету буде утворено робочу групу.