Перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський та голова підкомітету з питань вугільної промисловості Михайло Бондар, ознайомилися з роботою вуглевидобувних держпідприємств та умовами праці шахтарів на Львівщині

20 липня 2018, 15:28

 

19 липня Олександр Домбровський, Перший заступник Голови Комітету з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, та  Михайло Бондар, голова підкомітету з питань вугільної промисловості з робочим візитом відвідали ДП «Львіввугілля».

Під час робочого візиту на підприємство народні депутати спустилися у вибої шахти «Межирчанська» у місті Червоноград Львівської області. 

Парламентарі на зустрічі з т.в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Олегом Акімовим, керівниками шахт та лідерами профспілок  обговорили основні проблеми та виклики, що стоять перед підприємством та вугільною галуззю в цілому, а також  перспективні напрями їх розв’язання.

Важливою частиною нашої поїздки було безпосереднє знайомство з роботою шахти на всіх її виробничих майданчиках. Нам, народним депутатам,  що представляють Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, дуже важливо розуміти, який шлях шахтарі проходять до робочого місця, які в них умови праці – власне, якою ціною добувається вугілля для нашого комфорту та енергетичної незалежності України. Було надзвичайно приємно поспілкуватися з шахтарями безпосередньо на місці їхньої роботи. Повірте, це неймовірно сильні, працьовиті, витривалі та патріотичні люди. Вони щодня  мужньо спускаються на сотні метрів під землю, щоб  забезпечити українців теплом і світлом. Це важлива віха фундаменту енергетичної безпеки нашої держави. Водночас, мушу визнати, що основні фонди вугільної промисловості України потребують суттєвої модернізації, а робота підприємств – підвищення продуктивності праці. Маючи таких самовідданих та професійних шахтарів,  ухваливши правильні для галузі рішення, ми зможемо зберегти вугільну галузь та забезпечити Україну власним енергетичним ресурсом – поділився своїми враженнями під час  візиту Олександр Домбровський.

ДП «Львіввугілля» вже вийшло на беззбитковий режим роботи, вкласти кошти в нове, сучасне, більш енергоощадне обладнання – і відразу знизиться собівартість тони вугілля, держпідприємство працюватиме потужно та з прибутком, - зазначив Михайло Бондар.

В свою чергу гірники подякували Олександру Домбровському та Михайлу Бондарю за розробку та підтримку «шахтарських» законів.

13 липня цього року Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому законопроект про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” щодо належного фінансового забезпечення державного сектору вугільної галузі (№8362). Відповідно до цього Закону збільшаться видатки держбюджету на 2018 рік для шахтарів, відповідно буде виділено 1,4 мільярда гривень на погашення заборгованості по зарплатам та на модернізацію обладнання – наголосив Михайло Бондар про останню законодавчу ініціативу.

Зрозуміло, що це  рішення знімає заборгованість по виплаті заробітної плати шахтарям, але воно — тимчасове. Потрібно розуміти: вугільна галузь України потребує інвестицій для модернізації та розвитку, а не просто «грошей для проїдання», – прокоментував прийняття Закону Олександр Домбровський, а щодо ситуації на ДП «Львіввугілля» додав: мене надихає оптимізмом приклад ефективного господарювання, який демонструє  ДП «Львіввугілля» останнім часом. Є реальні кроки – вихід на самоокупність, виконання державних завдань із видобутку вугілля, достойні зарплати у гірників з можливістю їх підняття, і головне – близька перспектива працювати прибутково. Потрібна політична воля, рішення Уряду, щоб усі проблеми цього держпідприємства  були подолані.

За словами Михайла Бондаря, напередодні Дня шахтаря має відбутися нарада з представниками міністерств, де будуть присутні керівники ДП «Львіввугілля». Вугільники розкажуть про проблеми, представлять свої бізнес-плани, аби спільно напрацювати шляхи виходу із непростої ситуації у цій галузі.

Народні депутати О. Домбровський та М. Бондар пообіцяли,  що і надалі будуть відстоювати інтереси шахтарів та вугільної галузі у Верховній Раді України.

Довідка. До складу ДП “Львіввугілля” входять 22 відокремлені  підрозділи,  в тому числі 6 шахт  із середньосписковою чисельністю  в 2018 році всього – 7669 чол.,  підземних - 4379 чол. Виробнича потужність  ДП "Львіввугілля" на 01.01.2018 року встановлена в обсязі  2040  тис. тон. На балансі ДП "Львіввугілля"   нараховується в існуючих межах станом на 1.01.2018. року балансових запасів 152,2 млн тон (по діючих шахтах).

ВП "Шахта "Межирічанська" входить до складу ДП «Львіввугілля» з державною часткою у статутному фонді 100%. Чисельність працюючих на 1 липня 2018 року – 1083 чол., у тому числі 738 чол. – на підземних роботах. Виробнича потужність  ВП "Шахта"Межирічанська" станом на 1.01.2018 року становить 300  тис. тон. На балансі ВП "Шахта "Межирічанська "   нараховується в існуючих межах станом на 1.01.2018 року балансових запасів 18,063 млн тон.

https://youtu.be/16Tj1u5Zh_Q