ПОСТ-РЕЛІЗ робочої наради від 19 жовтня 2018 року.

22 жовтня 2018, 11:20

19 жовтня 2018 року у Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  за участю народних депутатів України, представників Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Державної інспекції ядерного регулювання України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, ДП «НАЕК «Енергоатом», представників провідних проектних організацій України, наукової спільноти відбулася робоча нарада на тему: «Проектні інституції в ядерній галузі України», в контексті вдосконалення правового регулювання відносин проектної діяльності в ядерній галузі шляхом внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо генерального проектувальника ядерної установки та об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами».

 На нараді, зокрема, обговорювалися питання:

-         світова практика та досвід щодо залучення або призначення генеральних проектувальників при проектуванні ядерних установок;

-          кваліфікаційні вимоги до генеральних проектувальників та ступінь їх відповідальності;

-         чи запропоновані зміни в законодавстві не обмежать участі закордонних інституцій в будівництві об’єктів в Україні, чи не будуть порушені принципи конкуренції, прозорості, рівності, тощо.

Як зазначив в.о. Голови Комітету О.Г. Домбровський порушене питання  є актуальним і потребує негайного вирішення на законодавчому рівні, оскільки за Енергетичною стратегією на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» ядерна генерація має нарощувати потужність, зокрема шляхом будівництва нових ядерних установок.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Недашковський Ю.А. звернув увагу на необхідності термінового розгляду Комітетом та прийняття Верховною Радою України законопроекту від 04.09.2018 № 9039 «Про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо генерального проектувальника ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами».