У Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбувся круглий стіл на тему: «Природний газ: перехідне паливо між викопними ресурсами та відновлювальними джерелами енергії»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 березня 2020, 17:33

 Публічні слухання у форматі круглого столу відбулися сьогодні, 6 березня, за ініціативи голови підкомітету з питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольги Бєлькової та голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрія Геруса.

Відкриваючи засідання, Ольга Бєлькова повідомила, що захід відкриває серію круглих столів, присвячених більш ефективному використанню природного газу.

Андрій Герус розповів, що природний газ є одним із перспективних ресурсів, у порівнянні з іншими викопними видами викопного палива, особливо враховуючи, що протягом останніх 15 років спостерігається тенденція до зниження ціни на нього. «Окрім привабливої ціни, використання газу дає менш шкідливі викиди у порівнянні з твердим викопним паливом, а також моторними бензинами або дизельним паливом», - додав народний депутат.

Він зауважив, що ці характеристики газу сприятимуть збільшенню використання газу в різних форматах і індустріях.

Виходячи з вище сказаного, Андрій Герус підкреслив, що сьогоднішнє обґоворення є вчасним і актуальним, а також висловив сподівання, що «прозвучать ідеї, які допоможуть розвивати державну політику у сфері використання природного газу і сприяти його використанню як більш екологічного палива в момент переходу від викопного палива до альтернативних джерел енергії».

Ольга Бєлькова наголосила: «Наразі жодна країна світу не може дати однозначної відповіді, як правильно використовувати природній газ і чи дійсно він є перехідним паливом». Вона висловила сподівання, що «дискусія допоможе Україні більш правильно використати і кліматичний, і економічний потенціал природнього газу в нашій системі».

Народна депутатка сказала, що світове співтовариство зараз шукає шляхи досягнення кліматичних цілей, не стримуючи економічний розвиток і подолання бідності у кожній з країн.

Доповідач поінформувала, що на сьогодні в світі є дві основні тенденції використанні природнього газу: як замінник вугілля при генерації електричної енергії і в транспортуванні з метою зменшення викидів. У багатьох країнах співіснує електротранспорт, водневий транспорт і той, що використовує газ і кожна країна вибирає для себе оптимальну схему.

На думку народної депутатки, Україна має, вивчивши міжнародний досвід, визначитися зі своїм шляхом використання газу.

«З падінням ціни на газ, він може стати вирішенням деяких інших проблем, а не тільки проблеми у платіжках», - сказала Ольга Бєлькова, додавши: «Мені здається, що в України є певні перспективи і переваги, про які ми можемо заявляти».

На засіданні виступив представник Міністерства енергетики та захисту довкілля України, який поінформував, що використання газу як перехідного палива передбачене у Концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року.

За його словами, загалом планується зменшення використання газу до 2050 року, однак залишиться його споживання населенням, на транспорті і як хімічної сировини. Водночас, в генерації електроенергії більше буде використовуватися біогаз, біометан та відновлювальні джерела енергії. «Стратегічних змін у використанні газу для електрогенерації до 2050 року не передбачається», - підсумував він.

В ході круглого столу представники міжнародних організацій, та експерти поділилися досвідом побудови нового кліматичного порядку денного, який передбачає використання природнього газу, а також своїм баченням ситуації, що склалася в українській енергетичній галузі.

Так, представник Енергетичного Союзу Грегор Вайнцеттел у своєму виступі відзначив: «Після суттєвих реформ, проведених минулого року, Україна має ідеальні можливості для розвитку конкурентного ринку газу і на його базі можна створити український хаб, який може навіть диктувати ціну для Європи».

Про тенденції у використанні газу в його країні розповів Член Литовського сейму та голова Комісії з питань енергетики та сталого розвитку Віргіліюс Подеріс. Він зазначив, що для Литви газ є саме ранзитним джерелом енергії на шляху від використання вугілля до відновлювальних джерел.

Член Литовського сейму також звернув увагу, що Європа відмовляється від використання атомних станцій і Україна, яка має значну кількість таких електростанцій, вже зараз має готуватися до вирішення цього непростого завдання.

За участю представників міжнародних банків обговорювалося питання готовності банківського сектора фінансувати перехід на газову генерацію електроенергії та використання газу в інших галузях, а також на відновлювані джерела енергії.

Учасники дискусії розповіли про своє бачення перспектив розвитку газової галузі України. Зазначалося, що галузь має дуже потужні можливості з точки зору транспортування, також є значні поклади, які можуть дозволити суттєво збільшити видобуток власного газу.

Згідно з прогнозами експертів, атомні та вугільні станції поступово будуть виводитись із експлуатації, замінюючись дешевою сонячною і вітровою генерацією, однак, на перехідному етапі зросте використання газу і пік такого росту очікується у 2034 році. Особливо ефективним для економіки, на їхню думку, буде застосування газу для балансування маневрених потужностей.

На засіданні круглого столу свою позицію озвучили також представники компаній, які виробляють техніку, обладнання та технології, які використовують екологічні джерела енергії. Зокрема, вони повідомили, що в Україні наразі є можливості для виробництва транспорту, який працює на газу, однак необхідна законодавча підтримка виробника.

Під час засідання наголошувалось на необхідності комплексного підходу в енергетичній галузі та економіці країни загалом.

Голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин підкреслив: «Я вважаю, що для України газ є саме перехідним паливом між викопним та відновлюваними джерелами і це має бути загальна державна стратегія». Народний депутат додав, що потрібно змінювати стереотипи, наприклад, що газ на автомобілі - не для малозабезпечених верств населення, а для тих, хто турбується про навколишнє середовище.

Народна депутатка Ольга Бєлькова відзначила плідність сьогоднішньої зустрічі і зауважила, що «через необхідність розгляду гарячих проблем у Верховній Раді рідко відбувається обговорення таких, дещо філософських, тем». На її переконання, таких дискусій має бути більше.

Ольга Бєлькова також повідомила, що розіслала найбільшим компаніям України, а також адміністраціям великих міст депутатські запити із проханням поінформувати про своє бачення перспектив використання газу і висловила сподівання, що до наступної зустрічі вже будуть перші відповіді.

Народний депутат Андрій Герус подякував учасниками дискусії і висловив сподівання їхню участь у подальших зустрічах.