Комітет з питань енергетики та ЖКП провів прес-конференцію за підсумками року роботи.

Комітет
28 липня 2020, 16:13

 

27 липня відбулась прес-конференція, присвячена підсумкам року роботи Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.


Спікерами прес-конференції були голова Комітету Андрій Герус, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Сергій Нагорняк, голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Андрій Жупанин.


На початку заходу Андрій Герус зазначив, що метою зустрічі представників Комітету з журналістами є висвітлення підсумків роботи Комітету та обговорення рішень, які були прийняті за рік роботи.

«Також ми зібрались для того, аби відповісти на питання, адже події в українській енергетиці породжують багато інформаційних приводів і потоків. Дуже часто не все з того, що може бути прочитано в ЗМІ, є правда, тому ми хотіли б дати відповіді на всі існуючі питання», - сказав очільник Комітету.

Андрій Жупанин та Сергій Нагорняк прозвітували про виконану роботу та результати діяльності своїх підкомітетів за період трьох сесій Верховної Ради IX скликання. Андрій Герус, окрім звіту про роботу Комітету, зробив огляд ситуації, яка склалась на ринку електричної енергії та доповів по стан енергетичної безпеки країни.

«Щодо енергетичної безпеки в сегменті електроенергетики, вугілля, газу: цією темою спекулюють і часто чути про можливі блекаути, кризу, яка може призвести до відключення світла, насправді ситуація достатньо позитивна, керована та прогнозована. В Україні достатньо запасів усіх енергоресурсів, аби спокійно пройти зиму. І цифри підтверджують такі оптимістичні прогнози», - підкреслив голова Комітету.

Спікери також розповіли про основні законодавчі ініціативи, над якими працюватимуть наступної сесії Верховної Ради.

Так, за словами Андрія Жупанина, підкомітет з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання працюватиме над законопроектом про підвищення прозорості в газовидобувних галузях, готуватиме до другого читання законопроект про запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії, а також розроблятиме законопроект щодо забезпечення фінансової стабільності оператора газотранспортної системи та щодо створення мінімального запасу нафти і нафтопродуктів.

Підкомітет на чолі з Сергієм Нагорняком займатиметься законопроектом про енергоефективність та про підтримку ЕСКО-компаній.

В свою чергу, Андрій Герус ініціюватиме законопроект щодо запровадження вільних економічних зон у шахтарських регіонах:

«На мою думку, необхідно, щоб у людей був вибір, щоб у людей з'являлися нові робочі місця, тому я ініціюватиму законопроект щодо створення вільних економічних зон на базі шахтарських міст і шахтарських регіонів. Ми хочемо стимулювати появу нових підприємств, нового бізнесу, нових робочих місць. Саме у цьому полягає правильна трансформація шахтарських регіонів».

Після доповідей спікерів прес-конференція продовжилась відповідями на питання журналістів профільних видавництв та телеканалів.
Запис прес-конференції доступний на YouTube каналі інформагентства «Укрінформ» та Комітету.