Підсумки виїзного засідання Комітету на Київській ГЕC.

10 вересня 2020, 10:59

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг провів виїзне засідання на Київській ГЕС. На виїзному засіданні була розглянута презентація результатів роботи ПрАТ «Укргідроенерго» та обговорена стратегія розвитку ПрАТ «Укргідроенерго» щодо забезпечення регулюючих потужностей енергосистеми України. Також на засіданні Комітет розглянув проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№3960).

На засіданні були присутні члени Комітету, члени Наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» та керівництво компанії.

Відкрив засідання Голова Комітету Андрій Герус, зазначивши, що роль ПрАТ «Укргідроенерго» в енергетичній системі дуже важлива, адже зростання частки стохастичної генерації вимагає залучення балансуючих потужностей, які компанія може розвивати, тому важливо дізнатись результати та плани компанії в цього напрямку.

Представив результати роботи та стратегію розвитку компанії генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота. За його словами, основними напрямки роботи компанії є будівництво нових об’єктів і реконструкція та модернізація об’єктів, які були побудовані ще у минулому столітті.

Очільник ПрАТ «Укргідроенерго» підкреслив, що за період 2010-2019 р. було введено в експлуатацію 1120 МВт нових високоманеврових потужностей: 972 МВт з них за рахунок трьох нових гідроагрегатів Дністровської ГАЕС та 148 МВт за рахунок реконструкції вже існуючих гідроагрегатів ГЕС та ГАЕС. В 2020 році планується ще приріст потужностей на 350 МВт за рахунок введення в експлуатація четвертого гідроагрегату Дністровської ГАЕС (324 МВт) та реконструкції існуючих гідроагрегатів ГЕС та ГАЕС (26 МВт).

«Тобто за десять років компанія ввела 1,5 тисячі МВт нових потужностей», - зазначив Ігор Сирота. На його думку, державна компанія, яка додає щорічно в енергетичну систему країни 150 МВт, заслуговує на увагу та підтримку в розвитку цього виду генерації.


Розповідаючи про динаміку результатів діяльності, Ігор Сирота акцентував увагу на тому, що з 2012 по 2019 роки дохід від реалізації електроенергії та чистий прибуток збільшились в 4 рази, балансова вартість активів зросла у 2,7 рази, а необоротні активи - у 2,6 разів. За останні 7 років у 9,4 рази збільшились виплати на користь держави.

Чистий прибуток компанії за 2019 рік становив 3 223 млн. грн., що становить 124% від плану, виплати на користь держави – 3 228 млн. грн. (116%), в тому числі дивіденди 1 100 млн. грн. (100%).

Окрема увага членів Комітету була зосереджена на стратегії розвитку компанії. За словами гендиректор ПрАТ «Укргідроенерго» до 2026 року компанією передбачається збільшення робочої потужності на 15%.

«Це те, що потрібно, щоб забезпечити дефіцит регулюючих потужностей, який сьогодні існує в нашій енергосистемі. Дефіцит на сьогодні становить 2500 МВт. І ми бачимо як йде розвиток альтернативних джерел і розуміємо, що ця тенденція буде тільки наростати», - зазначив Ігор Сирота.

Зокрема, компанією планується будівництво Канівської ГАЕС; продовження будівництва трьох агрегатів Дністровської ГАЕС - III черга; будівництво Каховської ГЕС-2. Також передбачено будівництво сонячних електростанцій та акумуляторних батарей і реконструкція 15 агрегатів.

Підсумовуючи, генеральний директор компанії наголосив: «90% регулюючих потужностей у світі відбувається за рахунок гідроакумулюючих станцій і ми не знайдемо якоїсь іншої моделі. Тому треба йти на випередження. Якщо ми не будемо сьогодні думати, як збалансувати альтернативні джерела, то кризу, яка пов’язану із дефіцитом регулюючих потужностей, ми не оминемо і наступного року».

Після доповіді очільника ПрАТ «Укргідроенерго» народні депутати, разом з членами Наглядової ради компанії, обговорили проблему дефіциту регулюючих і маневрових потужностей енергосистеми України.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в свою чергу зазначив: «ПрАТ «Укргідроенерго» виконує важливу функцію - забезпечує енергосистему саме тими генеруючими потужностями, які сьогодні затребувані, в яких є критична необхідність, тому об’єкти, які збудовані і зараз будуються дійсно надзвичайно важливі для стабільного функціонування енергетики країни. Зокрема, вони важливі для того, щоб можна було нарощувати зелену генерацію, генерацію з відновлювальних джерел. І Укргідроенерго має результати на цьому напрямку і може розвивати такі балансуючі потужності».

Результатом обговорення стратегії розвитку ПрАТ «Укргідроенерго» щодо забезпечення регулюючих потужностей енергосистеми України стало рішення виїзного засідання Комітету:

1) Враховуючи наявний дефіцит регулюючих потужностей в енергосистемі України, підтримати стратегію розвитку ПрАТ «Укргідроенерго» щодо реконструкції гідроагрегатів наявних ГЕС, ГАЕС та будівництво нових балансуючих потужностей, зокрема, третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6, 7-го гідроагрегатів та Канівської ГАЕС;

2) Підтримати пропозицію Міністерства енергетики України та ПрАТ «Укргідроенерго» щодо реалізації інвестиційних проєктів будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6, 7-го гідроагрегатів та Канівської ГАЕС шляхом надання державних гарантій на залучення кредитних коштів. Підтримати внесення змін до державного бюджету України на 2020 рік щодо надання вище зазначених гарантій;

3) Враховуючи міжнародні практику, підтримати звільнення від дивідендів чистого прибутку у розмірі капітальних інвестицій на будівництво і реконструкцію об’єктів гідроенергетики ПрАТ «Укргідроенерго».

Народні депутати подякували керівництву компанії за роботу і висловили сподівання на подальшу співпрацю у розвитку регулюючих потужностей.

Другим питання порядку денного був розгляд проекту Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№3960).

Проектом Закону пропонується розширити напрями надання у 2020 році державних гарантій для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єктів господарювання державного сектору економіки, спричинені запровадженням карантинних обмежень, викликаних респіраторною хворобою COVID-19.

За словами представника Міністерства фінансів України, законопроектом передбачається надання державних гарантій виключно державним суб’єктам господарювання, які здійснюють виробництво та/або передачу електроенергії в Україні (НЕК «Укренерго» та ПрАТ «Укргідроенерго»). У проекті також сказано, що це мають бути кредити виключно від міжнародних фінансових організацій і тільки на поповнення обігових коштів, «щоб компанія могла справитись з тими складнощами, що утворилися на даний момент».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань бюджету, який є головним із опрацювання даного законопроекту, внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№3960) для прийняття в першому читанні за основу та в цілому як Закон.