Андрій Герус озвучив ТОП-3 пріоритети у сфері енергетики на 2021 рік

26 листопада 2020, 16:15

 

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, під час виступу на форумі «Діалоги про реформи», заявив про ТОП-3 пріоритети у сфері енергетики на 2021 рік. Цими пріоритетами є: розвиток конкурентних ринків, енергоефективність та Європейський зелений курс.


 «Трійкою пріоритетів в енергетичній галузі є лібералізація ринків через розвиток конкуренції, енергоефективність та Європейський зелений курс. Маємо розвивати процес декарбонізації української енергетики тими інструментами, які є доступними у нас завдяки розвитку технологій», - зазначив Андрій Герус.  



Також у своєму виступі народний депутат приділив увагу проблемам реформування енергетичного сектору.

 

За словами очільника енергетичного Комітету Верховної Ради, є певні серйозні застереження як працює ринок газу, який на ньому рівень конкуренції і як формується ціна. Що стосується ринку електроенергії, попри технічні питання, які існували на початку його запровадження, можна сказати, що він успішно запустився і в цілому ринок електроенергії наблизився до європейського.

 

«Звичайно, перший рік для ринку це, мабуть, самий непростий рік, де багато рішень приймалося вперше, потрібно було розуміти як вони працюють, розуміти як вони впливають на ринок і оперативно їх корегувати. В інших країнах, з того що я аналізував, перший рік введення ринку електроенергії був навіть ще складнішим», - відмітив голова Комітету.

 

У своїй промові Андрій Герус також підкреслив, що реформи в енергетичній галузі проводяться для того, аби працювали справедливі економічні механізми, тут він зробив наголос на механізмі конкуренції:

«Будемо працювати, будемо розвивати далі ринок електричної енергії, досить важливим є розвиток конкуренції, адже сьогодні ми спостерігаємо велику концентрацію ринку в декількох руках і ця велика концентрація дозволяє рухати ринок як вверх так і вниз. З точки зору конкуренції, звичайно краще коли є більша кількість учасників ринку, тоді в них менша ринкова влада. На це варто звертати увагу усім, в тому числі Антимонопольному комітету.»

 

Під час обговорення учасники також підняли питання «зеленого тарифу». На думку Андрія Геруса, запуск нових потужностей в 2017-2019 роках спричинив величезні фінансові потреби у здійсненні платежів перед виробниками за «зеленим» тарифом.

 

«За останні декілька років в Україні потужності ВАД зросли з 2 тис МВт до 7,2 тис МВт, працюють вони за тарифом, який складає близько 4,5 грн, що в 3 рази більше ніж звичайна ринкова ціна, звісно що це не могло залишитись безслідно. У 2020 році очікували, що платежів «зеленим» має буде 55 млрд, але схоже що таких платежів буде навіть більше, враховуючи зміну курсу євро» – прокоментував він.

 

Для вирішення цього питання, мається на увазі спрощення фінансового навантаження, був запропонований варіант з підвищенням тарифу на передачу НЕК «Укренерго», однак це погіршить економічну ситуацію підприємств, які будуть вимушені його сплачувати, або населення, які сплачуватимуть закладений підприємцями тариф в ціні товару.

 

За словами Андрія Геруса є ще один додатковий механізм, який наразі напрацьовується. Насамперед йдеться про вихід ВАД на ринок і самостійний продаж «зеленої» електроенергії з відшкодуванням різниці в ціні «Гарантованим покупцем».

 

«Цю ідею будемо обговорювати з учасниками ринку, з міністерством, Регулятором. Як на мене, в цьому рішенні є раціональність і логіка, це дійсно може покращити ту фінансову ситуацію з платежами, з боргами, які є сьогодні на ринку.» - додав очільник Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

 

Андрій Герус зазначив, що реформи мають відображати загальносуспільний інтерес і покращувати загальносуспільні блага, а не блага окремих фінансово-промислових груп. В кінці він також додав: «Хочу нагадати, у нас реформи для українських громадян і разом з тим, ми хочемо розвивати співпрацю з міжнародними партнерами, але основні реформи відбуваються для нас».