Прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (р. №2458).

Комітет
03 грудня 2020, 16:55

 

Сьогодні народними депутатами було прийнято у другому читанні та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг (р. №2458).

 

Метою розробки цього законопроекту було нагальне вирішення накопичених проблем в сфері житлово-комунального господарства, а саме:

-   Повільних темпів обладнання будівель загальнобудинковими лічильниками тепла і води. Невиправдані втрати тепла і води через відсутність обліку лягають значним навантаженням на тарифи операторів мереж і блокують впровадження енергоефективних заходів в галузі;·          
-  Припинення обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж значної частини багатоквартирних будинків. Тривала відсутність обслуговування газопроводів значно збільшує ризик трагічних аварійних випадків, жертвами яких може стати будь-хто з мільйонів споживачів газу, що мешкають у багатоповерхівках;
-   Ускладнення структури і збільшення кількості платежів за послуги (наприклад, у платіжці теплопостачальної організації передбачено кілька окремих платежів за тепло і кілька – за гарячу воду). Відсутність розуміння структури платежів і додаткові банківські комісії демотивують споживача сплачувати за послуги, викликають обурення і емоційний негатив
-   Неоформленості земельних ділянок під багатоквартирними будинками. Мешканці багатоповерхівок не мають достовірної інформації щодо відповідних ділянок, що створює умови для незаконного відчуження прибудинкових територій і не мотивує співвласників спільно їх впорядковувати
-   Фактичної напівлегальності надання житлово-комунальних послуг у разі, якщо паперовий договір відсутній. В умовах відсутності документального підтвердження як споживач, так і надавач послуг штучно обмежені в захисті своїх законних інтересів;

 

Розроблявся законопроект Комітетом спільно з фахівцями Мінрегіону, НКРЕКП, Фонду енергоефективності, представниками Єврокомісії, ОСББ та спілок власників і управителів житла.

 

Отже, що передбачає Закон:

 

1) Можливість самостійного встановлення загальнобудинкових лічильників за кошти співвласників (вузлів комерційного обліку). У разі, якщо лічильник встановлюватиметься споживачами за власні кошти, сплати відповідної частки платежів у тарифі не буде, а раніше сплачена частка буде їм відшкодована шляхом вирахування такої переплати з наступних платежів за відповідну послугу.

В іншому випадку, загальнобудинковий лічильник буде встановлено оператором мереж у короткі терміни.

2) Запровадження диференційованих тарифів і  абонплати в залежності від того, хто встановлює і обслуговує вузол комерційного обліку. Якщо власники роблять це самостійно, вони сплачуватимуть зменшений тариф.

      3) Посилання правового захисту співвласників щодо обслуговування їхніх внутрішньобудинкових газових мереж. Споживачі матимуть право самостійно обирати хто обслуговуватиме їхні мережі: оператор ГРМ або інша спеціалізована організація, що має дозвіл на виконання таких робіт.

Проте якщо такий вибір вони не зроблять, мережі автоматично почне обслуговувати місцевий оператор газорозподільних мереж на умовах, встановлених НКРЕКП.

4) Зменшення кількості платежів за послуги, які регулярно сплачує споживач (наприклад, величина плати за спожите тепло в платіжці буде зазначена одним рядком, так само, як і плата за холодну або гарячу воду).

5) Обов’язок місцевої влади у прискореному режимі (до 31.12.2021) врегулювати питання відведення земельних ділянок під багатоквартирними будинками і прибудинкової території.

6) Запровадження можливості укладати публічні договори приєднання у сфері ЖКГ. Спрощена форма укладання таких договорів скасує необхідність паперової тяганини, що спростить взаємовідносини між споживачем і надавачем послуг і зменшить навантаження на тариф;

7) Покладання повноважень на органи місцевого самоврядування щодо зберігання та забезпечення доступу до технічної та іншої передбаченої законодавством документації на багатоквартирні будинки та їх прибудинкові території.