Розвиток конкуренції забезпечить справедливі ціни на газ - Андрій Герус

19 січня 2021, 17:28

 

Андрій Герус, під час дискусії на тему: «Чи продовжить Україна реформу ринку газу?», організованою спільнотою «Energy Club», розповів про причини, які призвели до зростання ціни на газ для населення. 

За словами Голови Комітету, великою проблемою для країни постала відсутність конкуренції на роздрібному та оптовому ринку. 

«В основному облгаззбути контролюють в кожній області 90% своїх споживачів, адже через недостатню поінформованість споживачі не змінюють свого постачальника. На оптовому ринку лібералізації також не відбулося і також через ринкову владу. Питання конкуренції не виникало, коли ціни для населення були регульовані, але коли регулювання знялось - ця проблема з'явилася».

В результаті, при сезонному зростанні ринкових цін на газ в Європі, українці отримали стрімке зростання цін на газ в більшості областей. При чому ціни сформувались різні, що, на думку Андрія Геруса, дало відчуття несправедливості. Наприклад, в Кіровоградській області ціна на газ 7,7 грн за куб.м., а в області поряд – 9,9 грн за куб.м.

Голова Комітету заявив, що стрімке зростання ціни для кінцевого споживача могло загрожувати дискредитацією ринку газу в Україні в цілому. Крім того, це призвело б до великих неплатежів, адже механізм субсидій не міг би так швидко відреагувати. Також, за словами Андрія Геруса, цю ситуацію почали використовували проросійські сили для того аби політично дестабілізувати країну.

«Виходячи з тих обставин що склалися, потрібно було реагувати, - сказав Голова Комітету, - прийняте рішення - тимчасове і діятиме воно до кінця опалювального сезону».

Андрій Герус зазначив, що весною актуальність питання щодо ціни газу впаде, однак щоб воно не актуалізувалося в жовтні-листопаді знову, необхідно провести інформаційну роботу щодо зміни постачальника, посилили конкуренцію на роздрібному та оптовому ринку, запровадити механізми розвитку біржової торгівлі газу. 

«Потрібно щоб ринок достатньо розвинувся за ці, практично, 6 місяців між опалювальними сезонами, щоб ми без криз провели наступну зиму».

Вкінці виступу Андрій Герус ще раз наголосив на тому, що державне регулювання ціни є вимушеним та тимчасовим кроком, однак дозволить вирішити поточну проблему і повернутися до розбудови конкурентного ринку газу.