Результати засідання Комітету 4 березня 2021 року

Комітет
05 березня 2021, 14:01

 

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних під час засідання 4 березня, розглянувши ряд важливих законопроектів, прийняв наступні рішення:

  • Рекомендувати Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (щодо термінів встановлення лічильників споживачам природного газу), №4248-1.

Мета законопроекту - поліпшити організацію роботи із запровадження 100% комерційного обліку природного газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується, зокрема для приготування їжі. Проект Закону подовжує суб'єктам господарювання, що здійснюють розподіл природного газу, термін встановлення індивідуальних лічильників для населення до 1 січня 2023 року.

  • Рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Закону про внесення змін до статті 25 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку", №4181.

Законопроектом передбачено внесення змін до статті 25 Закону України “Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку” щодо призначення Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України та щодо заробітної плати державних інспекторів з ядерної та радіаційної безпеки з метою приведення у відповідність до чинного законодавства.

  • Законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж (№5009) рекомендувати Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу.

Метою прийняття зазначеного законопроекту є суттєве спрощення процедури приєднання до електричних мереж електроустановок замовників, скорочення кількості документальних процедур, зменшення витрат часу замовників на приєднання, запровадження механізму «єдиного вікна» для подачі замовника звернень, заяв, запитів та отримання інформації, необхідної для проектування та здійснення будівельно-монтажних робіт.

Представляючи законопроект, Голова Комітету Андрій Герус зазначив: «В Україні є дуже велика проблема з приєднаннями до електромереж: це складно, оформлення документів триває довго, в рейтингу Doing Business Україна перебуває за першою сотнею. Ця ініціатива спрямована на те, щоб полегшити приєднання до електричних мереж і зменшити роль людського фактору, необхідність контактів з людьми, які можуть впливати на процес, вимагати чи просити неправомірну вигоду».

Члени Комітету погодились зі словами доповідача і одноголосно проголосували рекомендувати проект Закону до включення в порядок денний п’ятої сесії.

Також народні депутати затвердили звіт про роботу Комітету за 4-ту сесію та план роботи Комітету на 5 сесію.

В кінці засідання члени Комітету мали змогу задати питання т.в.о. міністра енергетики Юрію Вітренко та обговорити стан справ в енергетиці, детальніше дивіться за посиланням.