Інтеграція України до ENTSO-E збалансує енергосистему та посилить енергетичну незалежність України – Андрій Герус

12 жовтня 2021, 09:43

Андрій Герус, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, під час форуму «Інтеграція України до ENTSO-E: за крок до енергетичної незалежності» заявив, що синхронізація української та європейської енергосистем дозволить збалансувати енергосистему та посилити енергетичну незалежність України.

«У нас буде 4 країни-сусіди з якими зможемо мати перетоки електроенергії. Чим більше таких сусідів буде – тим краще відбуватиметься диверсифікація ринку, і тим вищою буде енергетична безпека», - сказав він.

Андрій Герус під час виступу також детально розповів про основні законодавчі ініціативи, які здійснив парламент для інтеграції європейської і української енергосистем.

В першу чергу, Верховна Рада прийняла Закон про сертифікацію оператора системи передачі. Метою цього Закону є здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» згідно європейських правил. Сертифікація НЕК «Укренерго» є необхідною умовою для інтеграції Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України до енергомережі континентальної Європи ENTSO-E.

Також внесено зміни в законодавство щодо проведення спільних аукціонів. Наразі їх можна застосовувати у Бурштинському енергоострові для експорту-імпорту електричної енергії із країн-сусідів Європейського Союзу.

Окремо Комітет працював над законопроектом про системи накопичення енергії (energy storage). В підготовленій Комітетом редакції доопрацьованого законопроекту (реєстр. №5436-д) робота СНЕ буде відбуватися на ринкових засадах, відповідно до правил 4-го Енергетичного Пакету, зокрема на ринку допоміжних послуг.

«В цій версії не має положення, що системи накопичення енергії можуть фінансуватися з тарифу на передачу НЕК «Укренерго».  СНЕ будуть працювати в ринку і ніякого додаткового фінансування не буде створено. Сподіваюсь, що саме ця версія буде підтримана в залі», - прокоментував Андрій Герус.

Також Голова Комітету нагадав про законопроект щодо запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках, так званий REMIT (№5322). Цей проект Закону розроблявся спільно з Енергетичним Співтовариством і USAID Проектом Енергетичної Безпеки та, за словами Андрія Геруса, невдовзі буде винесено на голосування.

«Дійсно, сподіваюсь, що найближчим часом ми його будемо розглядати. Тут потрібно розуміти, що REMIT це про запобігання або протидію зловживанням на оптових енергетичних ринках. На оптових енергетичних ринках можуть зловживати ті, хто мають відповідну ринкову владу: це компанії які або є монополістами, або які близькі до статусу монополістів, тому без ілюзій, цей законопроект буде проходити не легко», - сказав Андрій Герус.

Голова Комітету підкреслив, що парламент зі свого боку зробив все від нього залежне для інтеграції України до ENTSO-E (принаймні з точки зору технічної синхронізації), в подальших планах – працювати над відповідністю українських правил ринку електроенергії європейським.