Прийнято Закон щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії

03 листопада 2021, 11:39

Прийнято Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії (реєстр. № 2553).

Основною метою переходу ринку природного газу України на розрахунки в енергетичних одиницях є:

- запровадження диференціації вартості газу, виходячи з показників його товарної якості;

- приведення параметрів газу на внутрішньому ринку природного газу до його параметрів на митному кордоні України з Європейським Союзом, що є передумовою для інтеграції внутрішнього ринку з газовим ринком ЄС, зокрема залучення європейських партнерів до використання газотранспортної системи України та її газосховищ;

- підвищення рівня енергоефективності за рахунок участі споживача в управлінні власним споживанням природного газу, у тому числі через порівняння витрат за спожиті обсяги природного газу з іншими його альтернативами (електроенергія) в одних і тих самих одиницях енергії.

Перехід на енергоодиниці обліку природного газу відбудеться з 1 травня 2022 року.

Окремою правкою народні депутати надали можливість побутовим споживачам, бюджетним установам та підприємствам ТКЕ навіть за наявності прострочених заборгованостей укладати договір з постачальником «останньої надії».

Окрім того, на цей опалювальний сезон вартість природного газу для ОСББ, у яких споживається природний газ для підігріву води і опалення житлових приміщень співвласників, реалізовуватиметься за ціною теплокомуненерго - 7,42 грн за кубічний метр.