Робоча група Комітету розглянула результати дослідження британської політики з енергоефективності

Опубліковано 28 вересня 2023, о 10:13
 

 

27 вересня 2023 року у Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг за підтримки Програми «РАДА: наступне покоління» відбулось засідання робочої групи на якому було представлено та обговорено результати додаткового дослідження пост-законодавчого контролю (PLS) Закону «Про енергоефективність» на тему: «Політика Великобританії щодо енергоефективності та уроки для України».

У засіданні взяли участь народні депутати-члени Комітету Андрій Герус, Сергій Нагорняк, Вікторія Гриб, Олексій Кучеренко, Олег Семінський, Інна Совсун, представники ЦОВВ, представники міжнародних організацій, профільних асоціації та іноземні партнери, зокрема представники Програми USAID «РАДА: наступне покоління», проекту GIZ «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні та Генерального директорату Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів з розширення.

На засіданні робочої групи заслухали презентацію звіту Ніка Бейрда та Пола Галласа, експертів Вестмінстерської фундації за демократію, щодо побудови політики енергетичної ефективності.

Звіт, який було презентовано експертами, описує політику Уряду Великої Британії, яку він провадить для підвищення енергоефективності у рамках своєї загальної стратегії до 2050 року.

Звіт містить аналіз позитивних та негативних практик Уряду Великої Британії щодо підвищення енергоефективності, а також рекомендації для України щодо подальшої розробки власної політки. Звіт зосереджений на енергоефективності будівель, зокрема, на житлових і державних будівлях, оскільки саме на цьому Уряд Великобританії зосередив свою політику.

Голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС), виконанням міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції Інна Совсун звернула увагу присутніх на необхідності проведення емпіричних досліджень для окреслення чітких цілей політики.

Народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Олексій Кучеренко, вчергове звернув увагу урядовців на тому, що неможливо ефективно вирішувати питання енергоефективності, без вирішення принципових питань власності, володіння та управління житловим фондом.

За результатами засідання робочої групи, її учасники наголосили на необхідності реалізації Закону України «Про енергетичну ефективність» на всіх рівнях, особливо в частині залучення органів місцевого самоврядування до розробки місцевих енергетичних планів.

Також учасники робочої групи прийняли рішення продовжити співпрацю з Генеральним директоратом Європейської Комісії з питань сусідства та переговорів з розширення щодо комплексної імплементації норм права ЄС та пошуку рішень, що мотивуватимуть громади економно споживати енергетичні ресурси та закладати основи конкурентної поведінки у досягненні цілей енергоефективності.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку