Комітетські слухання щодо впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС

Опубліковано 26 вересня 2023, о 16:05

25 вересня Комітет за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління» провів комітетські слухання щодо впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для усіх європейців».

Метою заходу було презентувати Четвертий Енергопакет ЄС, обговорити нормативні документи, що є його складовими, показати переваги та окреслити участь головних стейкхолдерів в процесі його імплементації.

«З метою забезпечити поступовий перехід до чистої енергії та низьковуглецевої економіки, рішенням Ради Міністрів Енергетичного Співтовариства було погоджено зобов’язання про впровадження Четвертого Енергетичного пакету ЄС «Чиста енергія для усіх європейців». Україна, разом з іншими країнами-членами Енергетичного Співтовариства, маючи євроінтеграційні прагнення та перспективу об’єднання енергетичних ринків з ринками ЄС, має гармонізувати національне законодавство у відповідності до низки нормативних документів ЄС, з яких і складається Четвертий Енергопакет ЄС. Ми, як Комітет, ініціювали обговорення Четвертого Енергопакету ЄС, аби напрацювати рекомендації, які потім будуть взяті до уваги при розробці законодавчих ініціатив», - сказав Голова Комітету Андрій Герус у вступному слові.

Інна Совсун, Голова євроінтеграційного підкомітету Комітету з питань енергетики та ЖКП, зазначила, що попри війну в країні, необхідно працювати над майбутнім членством в ЄС, в тому числі працювати над відповідністю задекларованому в Європі зеленому переходу.

Крістіан Сілвіу-Бушой, Голова Комітету Європейського парламенту з промисловості, досліджень та енергетики у своєму виступі заявив: «Україна має привести у відповідність законодавство України до положень Четвертого Енергопакету ЄС. Я вважаю, що це створює гарні можливості для того, щоб відбудувати енергосистему у відповідності до нового, європейського дизайну. Європа з 2015 року розробила всю можливу нормативну базу, для того щоб споживачі були активними учасниками ринку електричної енергії. Більше того, усі країни-члени ЄС взяли на себе зобов’язання в частині декарбонізації, Україна, як майбутній член ЄС, також такі зобов’язання взяла на себе, тепер потрібно працювати над їх виконанням».

Голова енергетичного Комітету Європарламенту також додав, що вітає синхронізацію українських та європейських енергоринків та має переконання, що Україна стане невід’ємною частиною європейської енергетичної політики. Європа готова надавати усю необхідну підтримку для того, аби Україна змінила своє законодавство і відповідала вимогам європейського.

Четвертий Енергопакет ЄС це комплекс заходів, що охоплюють питання енергоефективності, відновлюваних джерел енергії, дизайну ринку електроенергії та правил безпеки енергопостачання.

Впровадження Четвертого Енергопакету ЄС стане поштовхом до демонополізації енергоринку в Україні, адже передбачатиме децентралізовану і інклюзивну для нових гравців структуру.

Насамперед, з імплементацією положень, які передбачають директиви та регламенти Четвертого Енергопакету ЄС, українські споживачі зможуть виробляти електроенергію, споживати і реалізовувати надлишки неспожитої електроенергії на ринку. Цей підхід вже зараз починає реалізовуватись в Україні: нещодавно Парламентом був прийнятий відповідний Закон, однак в майбутньому буде змога об’єднувати установки з виробництва та/або споживання та/або зберігання електроенергії з метою економічної оптимізації купівлі-продажу електричної енергії, надання послуг з балансування на ринку електричної енергії.

Міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт також акцентував увагу учасників на необхідності розвитку розподіленої генерації: «Після минулої зими ми розуміємо проблеми української енергосистеми. Четвертий Енергопакет ЄС містить важливі для України положення, які стосуються розподіленої генерації. Українська енергосистема має бути гнучкіша і життєздатніша. Україна має нарощувати потужності розподіленої генерації, дати можливість споживачам стати для себе ж і виробниками. З боку Європейського Союзу ми можемо надати для розвитку цієї концепції фінансову допомогу, наразі таку допомогу ми погоджуємо з парламентами країн-членів ЄС». 

Артур Лорковські, Директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства, у своєму виступі зазначив про готовність допомоги Україні у створенні рамки для майбутніх реформ у сфері енергетики.

«Четвертий Енергопакет ЄС пропонує реалізацію заходів, які сприятимуть відбудові та модернізації української енергосистеми та поступового переходу від викопного палива до відновлюваних джерел енергії. Основною метою є досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Один із ключових елементів Четвертого Енергопакету ЄС є зміцнення  міжнародної інтеграції енергоринків і розширення транскордонної торгівлі електроенергією. Секретаріат готовий допомогти Україні в питанні розробки законодавства, яке відображатиме положення Четвертого Енергопакету ЄС», - зазначив Артур Лорковскі.

Керівник USAID Проєкту енергетичної безпеки Майкл Трейнор зазначив, що отримання Україною статусу країни-кандидата в ЄС, подальші вступні переговори і виконання критеріїв для вступу, мають пришвидшити реалізацію заходів з декарбонізації та виконання зобов’язань щодо кліматичних змін. Кліматична політика – невід’ємний інструмент для довгострокової енергетичної безпеки та повоєнного відновлення країни.

На комітетських слуханнях були детально презентовані регламенти та директиви Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для всіх європейців» («Clean energy for all Europeans package») Керівником Київського Офісу Секретаріату Енергетичного Співтовариства Олексієм Оржелем, представниками Міненерго, Мінекономіки, Мінрегіону та інфраструктури.

Учасники ринку – НЕК «Укренерго», АТ «Оператор ринку» та ТОВ «УЕБ» - представили існуючі напрацювання в частині імплементації окремих директив та регламентів. Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський та представники ГО «Екоклуб», Kness Group, Ernst & Young розповіли про переваги імплементації Четвертого Енергопакету ЄС для споживачів.

 

З презентаціями доповідачів можна ознайомитись за посиланням: /documents/doc_arch/74972.html

Після проведених слухань Комітет напрацює рекомендації та представить їх робочій групі, яка займатиметься розробкою пропозицій до законопроектів щодо дизайну ринку відповідно до Четвертого Енергопакету.

Просимо громадськість протягом тижня надсилати свої пропозиції до проекту рекомендацій,  які Комітет розгляне на одному із найближчих засідань.

Фото із заходу доступне за посиланням: https://bit.ly/3LEdwHf
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку