27 лютого 2024 року. Виїзне засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг

Опубліковано 23 лютого 2024, о 15:09
Комітет на виїзному засіданні в Черкасах ознайомився з досвідом ефективної роботи підприємства централізованого теплопостачання

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг здійснив робочу поїздку на Черкащину, де провів виїзне засідання щодо розвитку централізованого теплопостачання міст України.

Комунальне підприємство «Черкаситеплокомуненерго» є лідером у впровадженні ефективних заходів з розвитку централізованого теплопостачання. 

Окрім ведення основної діяльності – утримання теплових мереж та генерації теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання, підприємство займається розвитком розподіленої генерації електричної енергії. Завдяки підтримці міжнародних партнерів – Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) – КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» встановило шість когенераційних установок.

Такі установки генерують електроенергію для власного споживання підприємства, що дозволяє місту мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень електроенергії. Крім того, вироблена установками електрична енергія може відпускатись в мережу для інших споживачів, завдяки чому може бути зменшено дефіцит в енергосистемі в пікові години.

«Досвід Черкас є гарним прикладом для всієї України, інші підприємства теплокомуненерго мають перебирати їхній досвід і розвивати галузь», - сказав Голова Комітету Андрій Герус.

Андрій Герус додав, що Комітет зі свого боку надає підтримку у реалізації відповідних проектів та координує взаємодію між USAID та операторами газорозподільних мереж та операторами систем розподілу з метою оперативного приєднання КГУ до газових та електричних мереж.

У 2024 році Проект USAID ПЕБ планує встановити в Україні 91 когенераційну газопоршневу установку, які будуть забезпечувати автономну роботу комунальних теплопостачальних підприємств.

Під час засідання директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась поділився досвідом успішної роботи підприємства, а також зробив презентацію на тему: «Чи можливе прибуткове централізоване теплопостачання?».

У своїй презентації Павло Карась зазначив, що засадами прибутковості централізованого теплопостачання, зокрема є: реалізація заходів з енергетичної ефективності, стовідсотковий облік теплової енергії, можливість регулювання відпуску тепла та тарифна лібералізація.

Ознайомитись з презентацією можна за посиланням: /uploads/documents/31168.pdf

Під час робочої поїздки народні депутати – члени Комітету відвідали КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», де директор підприємства розповів про роботу когенераційних установок.






Повернутись до списку публікацій

Версія для друку