В Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки заслухано звіт Міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина щодо результатів роботи Міністерства у 2015 році та програми дій Міністерства на 2016 рік

  На засіданні були присутні народні депутати України – члени інших Комітетів та уповноважені фракцій, представники центральної виконавчої влади, керівники національних компаній, експерти у галузі енергетики та житлово-комунального господарства, представники громадських організацій енергетичного спрямування, зокрема, ГО «Діксі груп», Європейсько-українського енергетичного агентства, ВГО "Енергетична асоціація України", ГО Науково-технічна спілка енергетиків, журналісти.

У вступному слові Перший заступник Голови Комітету Олександр Домбровський сказав, що Звіт Міністра енергетики та вугільної промисловості України є складовою частиною звіту Уряду, та коротко зупинився на досягненнях галузі і прокоментував питання, які залишилися не вирішеними. Серед них, насамперед, неспроможність прийняття Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення умов функціонування ринку природного газу, реєстр. №3325. Також зазначив, що зобов'язання перед Енергетичним співтовариством по імплементації положень Третього енергопакету  відстають вже мінімум на один рік в частині прийняття відповідних законів, відсутність комплексного вирішення проблем вугільної галузі.

4 Міністр енергетики та вугільної промисловості України Демчишин В.В. у своєму виступі заявив, що ключове питання, яке коаліція демократичних сил поставили перед Міністерством – це проведення системних реформ за принципами, які діють у Європі, та створення основи для енергетичної безпеки держави.

Протягом 2015 року Міненерговугілля України, відповідно до своєї компетенції в системі центральних органів виконавчої влади, сконцентрувало свою роботу на забезпеченні енергетичної безпеки, фінансової стабілізації та ефективному розвитку паливно-енергетичного комплексу.

Зокрема, на думку Міністра вдалося:

- у найскладніший в історії опалювальний сезон 2014-2015 року втримати Об'єднану енергосистему України.

- суттєво зменшити залежність від поставок енергоносіїв з Росії;

- створити правові засади нового, європейського, відкритого, конкурентного, ринку газу;

- підготувати законопроект, який змінює відносини на ринку електроенергії;

- закласти підґрунтя  реформування вугільної галузі;

- розпочати очищення енергетичної галузі від корупційних схем;

- дерегулювати сфери видобутку енергоносіїв.

Міністр висловив основні завдання, які стоять у 2016 році перед галуззю:

-         продовження системних змін на ринку природного газу;

-         нейтралізація енергозалежності від Росії;

-         розробка та впровадження програми розвитку атомно-промислового комплексу;

-         вихід на беззбитковість державних шахт;

-         підвищення ефективності у виробництві та транспортуванні енергії;

-         підтримка відновлювальних джерел енергії;

 

3Народні депутати - члени Комітету в ході засідання  також задали запитання Міністру. Зокрема, заступник Голови Комітету Ольга Бєлькова поцікавилася, чи між всіма учасниками ринку досягнуто згоди щодо моделі розділення функцій НАК Нафтогаз України на ринку природного газу? Міністр ствердно повідомив, що обрана принципова модель, яка узгоджена між ключовими учасниками ринку. Також народних депутатів цікавили питання розвитку теплової генерації, теплопостачання, енергоефективності, ядерної енергетики, відновлюваних джерел енергії, імпорту вугілля та природного газу,діяльності вугільної галузі, тощо. 

         У заключному слові Перший заступник Голови Комітету Олександр Домбровський наголосив на найбільш важливих стратегічних напрямках розвитку енергетики у 2016 році, а саме - необхідності оновлення енергетичної стратегії, яка виконуватиме роль «дорожньої карти» та пріоритетності руху енергетичного комплексу в напрямку Європейської інтеграції.

 

 

Відеозапис Звіту Міністра за посиланням - https://www.youtube.com/watch?v=VZ2lqIPCAmw

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29