17 червня Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки за сприяння аналітичного центру DiXi Group та Національного секретаріату ІПВГ за підтримки GIZ та Міжнародного фонду "Відродження" провів круглий стіл для обговорення реалізації Ініціативи прозорості у видобувних галузей (ІПВГ) в Україні та проекту Закону "Про розкриття інформації у видобувних галузях".? ?

 

Відкриваючи цей важливий захід, Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський зазначив: «Сьогодні питання прозорості у видобувних галузях надзвичайно актуальне.  Нам сьогодні необхідно забезпечити прозорості в управлінні природними ресурсами країни і розкриття державних доходів від видобувного сектора, в першу чергу для компаній нафтогазового сектору. Адже прозорість та об'єктивність цифр дасть шанс зрозуміти собівартість, податкове навантаження, потребу в ресурсах для розвитку та інвестицій. Це базові індикатори, на які ми повинні вийти. Крім того, правила гри для видобувних галузей мають бути чіткими, прозорими і зрозумілими для всіх. Забезпечення прозорості у видобувних галузях – це крок, без якого ми не зможемо зробити зрозумілих правил гри».

 

Метою дискусії було ознайомлення із впровадженням ІПВГ та підходів до прозорості у країнах ЄС, зокрема Німеччини, а також узгодження законодавчої бази для виконання стандарту ІПВГ в нафтогазовій та гірничодобувній промисловості, забезпечення належної звітності у 2016 та подальших роках.?За словами одного з організаторів заходу, Заступника голови Комітету Ольги Бєльковоі, “2015 рік став поворотним роком щодо сприйняття газової галузі. Традиційно, газовидобувна галузь сприймалась як така, в якій відсутній порядок, існують необґрунтовані привілеї та "особливі" умови співпраці з державою для окремих гравців. Така репутація "підігрівалась" гучними кримінальними справами. Завдячуючи в тому числі звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей  (далі - ІПВГ) ми змогли змінити негативний імідж газової галузі, і довести що ця галузь не тільки наповнює бюджет, а й сприяє нашій незалежності від держави-агресора”. У підсумку вона констатувала, що на жаль, Україні сьогодні треба зробити навіть більше ніж іншим країнам із регіону, щоб відновити довіру інвесторів до себе. ІПГВ - є одним із дієвих механізмів, який демонструє політичну волю створити рівні умови для всіх без виключення видобувних компаній. Звіт має показати суспільству роль та умови кожної компанії та унеможливити привілеї для деяких із них.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

29 квітня 2024 12:55
25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53