25 листопада 2016 року Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Український союз промисловців і підприємців» УСПП провели «круглий стіл» на тему: «Результати та перспективи Державної цільової економічної програми енергоефективності».


 

У заході прийняли участь близько ста учасників, серед яких народні депутати України, представники виконавчої влади України. Також представники  профільних асоціацій, громадських організацій та експертного середовища.

В.о. Голови Комітету Олександр Домбровський привітав учасників семінару та звернув увагу присутніх на необхідності пошуку комплексних рішень, які б мали мультиплікативний ефект і враховували інтереси широкого кола учасників. Щоб держава надавала реальний монетизований захист малозабезпеченим верствам населення, а не лише через механізм субсидій, що б одночасно стимулювало внутрішній ринок до виробництва та надавання послуг, які б скорочували непродуктивні втрати енергії.

Існуюча система субсидування населення лише надалі консервує енергозалежність країни і домогосподарств та не вирішує основної проблеми - низької енергоефективності. В Державному бюджеті України на 2016 рік передбачено понад 40 млрд грн на виплату субсидій населенню, і лише 800 млн грн, тобто в 50 разів менше, на заходи з підвищення енергоефективності. Ще гірша ситуація з проектом Державного бюджету на 2017 рік: на субсидії населенню планується спрямувати близько 50 млрд грн, а на енергомодернізацію - лише 800 млн грн, з яких лише половина розподілятиметься через існуючий механізм — Державну цільову програму енергоефективності.

І тут, ми свідомі того, що без підтримки бізнесу і промисловості досягти поставлених цілей буде неможливо.

Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив на необхідності розуміння глибокого зв’язку структури державного бюджету з основними показниками соціально-економічного розвитку країни. Україна постала перед необхідністю суттєвої зміни форматування структури нашого експорту. Сьогодні, саме Державна цільова економічна програма енергоефективності та розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (програма «теплих кредитів») довела свою ефективність, та  є одним з тих інструментів, який допомагає розвивати наше промислове виробництво створюючи робочі місця.     

У заході з ключовою доповіддю виступив голова Державного агентства з енегоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, представивши учасникам результати роботи Держенегоефективності за Програмою «теплих кредитів». Він нагадав, що основна ціль, яку перед собою ставить Агентство – досягти значних показників скорочення споживання природного газу, як первинного джерела енергії. Голова Агентства також повідомив, що реалізація Програми потребує стабільного та надійного фінансування. Таким чином для належної реалізації Програми у 2017 році у Державному бюджеті на 2017 рік необхідно передбачити обсяг фінансування на рівні 1,96 млрд. грн. "Залучення коштів у цю сферу означатиме для України  розвиток економіки, малого і середнього бізнесу, нові робочі місця, впровадження інноваційних екологічно чистих технологій,  енергетичну децентралізацію", - підкреслив він.


За підсумками роботи «кругло столу» учасники зустрічі дійшли згоди, звернутись з пропозиціями до Уряду щодо закладання у структурі Державного бюджету України на 2017 року мінімального рівня фінансування Програми «теплих» кредитів на рівні 1,96 млрд. грн., а на перспективу не лише продовжувати дану Програму, а і підсилювати її, одночасно відходячи від практики житлових субсидій. 

Прес-служба Комітету.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25