5 грудня 2016 року у Верховній Раді України відбувся круглий стіл на тему «НКРЕКП в законі. Що далі?». Захід проводився Комітетом Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки за сприяння Уряду Великобританії.

Цей захід був направлений на обговорення впровадження норм Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетик та комунальних послуг», який прийнятий Верховною Радою України 22 вересня 2016 року


Принциповою характеристикою оновленої НКРЕКП є сфера її функціонування. Якщо чинна Комісія регулює істотно монополізований сектор енергетики, то реформований Регулятор покликаний в першу чергу забезпечити ефективне функціонування та розвиток ринків у сферах енергетики та комунальних послуг, сприяти відкриттю таких ринків для всіх споживачів і постачальників, забезпечити недискримінаційний доступ до мереж/трубопроводів.

Загальна філософія реформування НКРЕКП достатньо чітко відповідає меті перетворення Комісії на сучасний, в першу чергу моніторинговий орган у розумінні норм Третього енергетичного пакету. Хоча Законом передбачаються значні зміни в багатьох аспектах, головним принципом є надання високого рівня незалежності НКРЕКП одночасно з суттєвим підвищенням як вимог до її складу, так і персональної відповідальності кожного члена Комісії.

Як зазначив, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Олександр Домбровський, «що все, що стосується реформування енергетичного ринку в Україні, просувається вкрай важко. Попереду на нас чекає ще багато викликів, однак ми змогли прийняти цей законопроект – і це означає, що перший, найважливіший, крок вже зроблено».

 


Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова додала, що саме цей Закон є одним із фундаментальних на 2016 рік взагалі. «Наразі жодних колізій з приводу цього документу між урядом, Верховною Радою та НКРЕКП нема, тому у нас всіх попереду багато роботи. Особливо багато доведеться зробити Комісії, і робити перші кроки в цьому напрямі потрібно вже сьогодні».

 

Голова Газового відділу Секретаріату Енергетичного Співтовариства Кароліна Чегір подякувала всім, хто долучився до роботи над таким вкрай важливим для України Законом: «В першу чергу я дякую Комітету з питань ПЕК та аналітичному центру DiXi Group за ту важку роботу, яка вже була пророблена та яка ще буде попереду. Хочу зауважити, що новий Регулятор має стати фінансово незалежним, а також незалежним від впливу окремих гравців ринку і політичної ситуації. Тільки за таких умов можливі реальні зрушення на енергоринку України. У мене нема інших меседжів, окрім головного – давайте імплементовувати Закон».

Президент аналітичного центру DiXi Group, Олена Павленко, зазначила, що є низка критичних моментів впровадження цього Закону. Потрібно виконати велику кількість першочергових і важливих кроків за дуже короткий час. Це своєчасне формування Конкурсної комісії, забезпечення роботи Конкурсної комісії апаратом Верховної Ради, а також формування бюджету НКРЕКП. Тому всі стейкхолдери якнайшвидше мають розпочати свою роботу.

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк, у свою чергу додав, що перші кроки по втіленню Закону вже зроблені й на цьому Регулятор не планує зупинятися: «Зміни будуть продовжені, і це однозначно».

 

Представник Посольства Великої Британії в Україні Андрій Буквич, зазначив, що Британський уряд вітає прийняття Закону про Регулятора, адже це є наочним свідченням наявності політичної волі у реформуванні законодавства України. Уряд Великої Британії підтримував і підтримуватиме усіх зацікавлених учасників у прийнятті потрібного вторинного законодавства.

Керівник групи «Енергетика та навколишнє середовище» Групи підтримки України Європейської Комісії Торстен Веллерт, а також керівник Проекту USAID «Муніціипальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте, акцентували увагу учасників заходу на тому, що Європа та США готові допомагати Україні в подальшій імплементації Закону (зокрема, в роботі над якісним вторинним законодавством), оскільки він є вкрай важливим і відповідає тим викликам, які стоять перед Україною.

 

Учасники заходу зазначали, що в результаті імплементації цього Закону  основними завданнями Регулятора має стати впровадження прозорих та чесних правил для бізнесу в українській енергетиці, сприяння інтеграції ринків електричної енергії, природного газу України з відповідними ринками Європейського Союзу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24