ПРЕС-РЕЛІЗ

16 травня 2017 року у Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся круглий стіл на тему: «Фонд енергоефективності: міжнародний досвід та українські перспективи».

У круглому столі взяли участь Віце-прем’єр-міністр України - міністр регіонального розвитку будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, народні депутати Олександр Домбровський - в.о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Олексій Рябчин - голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету, Лев Підлецецький - член Комітету, іноземні гості: Пітер Вагнер, керівник Групи підтримки України Європейської Комісії, Юрген Кейнхорст, представник Федерального міністерства довкілля, збереження довколишнього середовища, житлової та ядерної безпеки Німеччини, Джеспер Крайер представник Міжнародної Фінансової Корпорації, Карел Хірман, спеціаліст Енергетичного сектору та представиник стратегічної групи радників для підтримки реформ при Кабінеті Міністрів України, Анджей Райкевич, представник Польського агентства з збереження енергії,  Весна Букаріца, представник Енергетичного інституту Хровье Позар (Хорватія), Йоханес Бауер, представник Єврокомісії в Україні.

Засідання круглого столу відкрив народний депутат України, Перший заступника Голови Комітету ВРУ з питань ПЕК Олександр Домбровський.

Він звернув увагу, що найдешевша та найчистіша енергія - це та, яку вдалося заощадити, а отже і не генерувати. І нині Комітет робитиме все можливе, і неможливе, щоб динамічніше просуватися вперед у питанні енергоефективності.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час круглого столу  наголосив, що реформа енергоефективності, теплоенергетики, ЖКГ вперше розвернута навколо кінцевого споживача.

Геннадій Зубко подякував міжнародним партнерам, експертам, громадськості за допомогу в підготовці концепції і структури Фонду енергоефективності та розробці таких важливих законопроектів, як «Про енергетичну ефективність будівель»,  «Про комерційний облік комунальних послуг», «Про ЖКП» та «Про фонд енергоефективності».

Пітер Вагнер підтвердив підтримку України з боку Євросоюзу у впровадженні реформи, а також готовність надати допомогу у комунікаційних зусиллях щодо  просування стратегії Фонду  та технічної підтримки офісу Фонду.

Олексій Рябчин, як голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності, і, як голова Робочої групи, що готує законопроект про Фонд енергоефективності до другого читання, детально ознайомив присутніх з структурою Фонду, окреслив цільову групу тих, хто зможе користуватися програмами Фонду. Він загострив увагу на міжнародних зобов’язаннях України у енергетичному секторі, зокрема на імплементації норм європейських директив до національного законодавства.

Також у засіданні «круглого столу» взяли участь представники східно-європейських держав Польщі та Словаччини, які поділились своїм досвідом створення і функціонування національних фондів у сфері енергоефективності за двадцятирічну історію розвитку.

Учасники круглого столу очікують, що результативні кроки у законодавчому забезпеченні енергоефективності в Україні забезпечать прорив на ринку енергоефективності, підштовхнуть активне населення на енергоефективні проекти, ЕСКО-проекти, програми з утеплення. І для цього потрібно максимально об'єднати зусилля усіх гілок влади, експертів, профільних асоціацій.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25