У понеділок, 4 вересня, під час засідання Погоджувальної ради Голів фракцій та Комітетів Олександр Домбровський, перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки зазначив, що боротьбу з проявами корупції в українській енергетиці має бути продовжено на законодавчому рівні:

"Ми повинні й будемо дуже жорстко боротися з корупцією, яка, на жаль, має певні ознаки і в енергетичній сфері”.

Так він анонсував запланований на четвер розгляд Верховною Радою низки законопроектів, прийняття яких має унеможливити корупційні прояви в українській енергетиці. Йдеться про проект закону: “Про забезпечення прозорості у видобувних галузях” (№6229). Прийняття даного нормативно-правового акту забезпечить громадськість доступом до повної та об’єктивної інформації щодо платежів суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, забезпечить умови для підготовки щорічних звітів про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи Уряду від їх діяльності.

Має бути розглянуто й  проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення деяких аспектів нафтогазової галузі” (№3096-д), який було доопрацьовано Комітетом з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з членами Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, які є серед його співавторів. Мета документу -  вдосконалення процедури надання земельних ділянок для проведення розвідувальних та видобувних робіт, спрощення дозвільних процедур у нафтогазовидобувній галузі, що дозволить залучити додаткові інвестиції у галузь і як наслідок – збільшити обсяги видобутку  нафти та природного газу.

Інший важливий законопроект, який передбачено розглянути у четвер, - “Про внесення зміни до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (№ 6081) направлений на покращення інвестиційних можливостей у сфері виробництва електричної енергії з альтернативних джерел. Проект закону підготовлено для усунення перешкод для реалізації нових проектів у сфері відновлюваної енергетики. Нині сумарна потужність об’єктів відновлюваної енергетики, на які видані технічні умови, вже майже досягла значення граничної можливості приєднання в межах існуючої конфігурації мережі. Проте, за період 2013-2015 років було введено лише 37% потужності. Це означає,  що потужності зарезервовані, а об’єкти відновлювальної енергетики не побудовані. Законопроект № 6081 покликаний розв’язати цю проблему шляхом  встановлення строку дії технічних умов на приєднання до електричних мереж, а також термін дії технічних умов, що вже видані.
Парламент планує розглянути й законопроекти “Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу” (щодо створення єдиної бази абонентів - споживачів природного газу), (№ 6391) і (№6391-1), основною метою яких є створення єдиної бази абонентів – споживачів природного газу для забезпечення досягнення повного комерційного (приладового) обліку природного газу в Україні.


Парламентарій висловив стурбованість тим, що країна відстає від графіку виконання позицій імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. За його словами, “темпи і глибина перетворень, які відбуваються в країні поки не відповідають тим зобов’язанням які ми на себе взяли”

Перший заступник Голови Комітету ПЕК наголосив на  необхідності змінити алгоритми прийняття рішень самою Верховною Радою,  щоб країна змогла відчути позитивні зміни від вже прийнятих ключових законів:

“Доводиться констатувати, що важливі законопроекти, які ми ухвалили в енергетичній галузі, “підвисли”,  тому що кожен із них потребує прийняття, як мінімум, декількох десятків нормативно-правових актів  вторинного законодавства, яке у нас “буксує”. Йдеться про серйозні процедури імплементації, які мають відбуватися спільно з українським Урядом, спільно з Президентом України”

 

Нагадаємо, що Верховна Рада України VIII скликання ухвалила ключові законопроекти, які мають реформувати українську енергетику - зокрема, Закон України “Про ринок природного газу”, Закон України “Про Національну Комісію що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг” та “Про ринок електричної енергії”.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29