Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки спільно з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України провів круглий стіл на тему: “Нова енергетична стратегія України: Інвестиційні можливості та виклики”.


До обговорення цієї надзвичайно важливої теми долучилися народні депутати України - Ольга Бєлькова та Вікторія Войціцька, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко, керівник підгрупи «Енергетика та екологія» Групи Європейської Комісії з підтримки України Торстен Веллерт, Віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазиль Худак, представники Делегації ЄС в Україні, USAID, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, ЄБРР, посольств Норвегії, США, Угорщини, Чехії, Франції, Німеччини, Японії та Канади. Також в обговоренні взяли участь керівники Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Укргазвидобування”, ПАТ ”Укратрансгаз”, НАЕК “Енергоатом”, НЕК “Укренерго”, Державного агентства України з управління зоною відчуження та ДП “Енергоринок”.

 

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський у своєму виступі, зазначив: “Верховна Рада України 8-го скликання прийняла базові енергетичні закони, що імплементують в українському законодавстві вимоги Третього енергетичного пакету ЄС, а Кабінет Міністрів України схвалив енергетичну стратегію на період до 2035 року “Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність”. Тож перед Україною відкрилися нові завдання - зокрема створення повноцінних ринків природного газу та електричної енергії, відповідно до стандартів ЄС. Збільшення обсягів видобутку газу, зниження енергоємності ВВП та подальший розвиток відновлювальної енергетики – це ключові завдання реалізації енергетичної стратегії. Ухвалені парламентом та урядом рішення є важливими передумовами залучення інвестицій в енергетичну галузь”.

 

Нагадаємо, Верховна Рада України восьмого скликання ухвалила пакет базового енергетичного законодавства, а саме Закон України “Про ринок природного газу”, Закон України “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг” та Закон України “Про ринок електричної енергії”. Прийняття  зазначених законів є одним  із зобов’язань, які Україна на себе взяла підписавши  Угоду про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншої сторони та ставши членом Енергетичного Співтовариства.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14