19 грудня 2018 року у Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся «круглий стіл» на тему: «Стала енергетика та охорона довкілля: «зелений» порядок денний для України».

Захід відбувся за ініціативи міжфракційного депутатського об’єднання Зелена енергія змін у ВРУ спільно з ПРООН та Урядом Швеції, у рамках Проекту «Підтримка Парламенту України з питань сталої енергетики та охорони довкілля».

У заході взяли участь народні депутати-члени Комітету Олександр Домбровський, Ольга Бєлькова,  Олексій Рябчин, Наталя Кацер-Бучковська та інші народні депутати України, зокрема Остап Єднак, Валерія Заружко, Сергій Кіраль.

Захід відкривав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, з   боку міжнародних партнерів у заході прийняли участь заступник директора Програми розвитку ООН в України пані Блерта Чела, а також  Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Швеції в Україні пан Мартін Хагстрьом.

З ключовою доповіддю на заході виступив координатор програми із сталого розвитку, довкілля та енергетики Андрій Заїка, представивши учасникам проект Уряду Швеції, який спрямований на надання аналітичної підтримки Верховній Раді України щодо законодавства з питань сталої енергетики і довкілля, обговорення ключових «зелених» реформ із залученням зацікавлених сторін та підвищення обізнаності громадськості.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки – Олексій Рябчин, подякував присутніх та міжнародних партнерів за велику зацікавленість «зеленою» проблематикою. Проте звернув увагу присутніх, що за результатами соціологічного дослідження, проведеного у листопаді-грудні 2018 року Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення ПРООН, на думку 82.7% українців влада робить недостатньо для вирішення поточних проблем у цій сфері. Це дає чіткий сигнал законодавцям та політичним лідерам, що в суспільстві вже активно формується запит на включення «зеленої» політики до порядку денного країни. Крім того, майже половина українців (45,6%) вважають, що чітка позиція щодо охорони довкілля і сталої енергетики у програмах політичних партій та кандидатів могла б стати визначальним фактором для них під час голосування.

Народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК – Олександр Домбровський,  наголосив, що «зелений» порядок денний це аксіома, як не потребує доведення, але потребує широкого поширення та переконання людей, що не може бути неактуальних екологічних проблем у віддалених куточках нашої «маленької планети». Усі ці негативні явища рано чи пізно неодмінно відіб’ються болісними наслідками для кожного з нас.

Особливо Олександр Домбровський підкреслив, що Україною ратифікована «Паризька угода», набуто членство у Міжнародному агентстві з відновлюваних джерел енергії — організація ІRENA, Парламентом прийнято цілу низку законів, що врегульовують та підтримують розвиток і відновлювальних джерел енергії, і енергоефективності.

«Я маю побажання, аби ми крім законотворчої роботи, звертали увагу і на питання імплементації прийнятих законів. Бо, на жаль, дуже часто вторинне законодавство не встигає напрацювати необхідні документи, що гальмує наш поступ вперед у впровадженні зелених ініціатив як в цілому по країні, так і на місцевому рівні», – наголосив Олександр Домбровський.

Народний депутат України, перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань ПЕК – Ольга Бєлькова,  звернула увагу присутніх на те, що питання «зеленого порядку денного» в Україні включає в себе і питання атомної енергетики, і питання газової, і питання вугільної промисловості.

«Зважаючи на те, що ми не маємо стрімкого зростання попиту на електроенергію всередині країни, отже ми маємо знайти резерв для «зеленої» енергії у нашому внутрішньому енергетичному балансі. Різні види генерації не є ворогами одне одному, а мають гармонійно співіснувати одне з іншим», – підкреслила Ольга Бєлькова.

Народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Сергій Кіраль, поінформував присутніх про результати останнього дослідження, що провели фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, які підтверджують наявність прямого зв’язку між рівнем забруднення повітря та якістю громадського здоров’я.

Народний депутат України, голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталя Кацер-Бучковська, вважає, що найактуальнішим, на її думку, у секторі «зеленої» енергетики є модифікація системи підтримки генерації з відновлюваних джерел енергії, зокрема ініціативи, що відображені у законопроекті про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (реєстр. № 8449-д).

 Крім того, до не менш актуальних питань «зеленого» порядку денного, народний депутат віднесла питання пов’язані із реалізацією завдань Стратегії поводження з відходами в Україні, проблематику вугільної галузі, підтримку «зеленого» транспорту.

Народний депутат України, член депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка – Валерія Заружко,  звернула увагу присутніх на необхідність модернізації та осучаснення існуючої системи підтримки генерації з відновлюваних джерел енергії, запевнивши присутніх у готовності фракції Радикальної партії Олега Ляшка підтримати ініціативи, що відображені у законопроекті про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (реєстр. № 8449-д).

Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи – Остап Єднак,  подякував міжнародних партнерів за потужну інституційну підтримку Уряду України, поінформував про позитивні кроки, які вдалось реалізувати Комітету у сферах управління водними ресурсами, оцінці впливу на довкілля, стратегічній екологічній оцінці.

Крім того, наголосив на пріоритетах на найближчий час. Зокрема, це і рамкове, і спеціальне законодавство у сфері поводження з відходами, законодавство щодо зміни клімату.

«Ми заборгували виборцям, ми заборгували місцевому самоврядуванню комплексне вирішення питання поводження з відходами, у тому числі і поводження твердими побутовими відходами в Україні», – наголосив Остап Єднак.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14
12 лютого 2024 14:36
07 лютого 2024 15:13
05 лютого 2024 17:46