Комітет з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки під час круглого столу підбив підсумки першого місяця функціонування в Україні роздрібного ринку електричної енергії

Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки провів круглий стіл на тему: «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх подолання».

Відкриваючи засідання, виконуючий обов’язки голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський поінформував: «У нас було майже два роки з часу прийняття Верховною Радою Закону «Про ринок електричної енергії» і до 1 січня 2019 року, коли почав працювати роздрібний ринок електроенергії. В умовах функціонування роздрібного ринку ми прожили місяць і вирішили провести засідання круглого столу, щоб професійно подискутувати, що вдалося, які ключові проблеми є і як їх врегулювати».

О.Домбровський також відзначив: «Протягом 2018 року було проведено величезний обсяг роботи для імплементації Закону».

«Ми прийняли стратегічне рішення – ми повинні піти від монополії, яка породжує корупцію. Чим більше конкуренції, тим більше виграє український споживач і саме це - ключовий елемент Закону «Про ринок електричної енергії»», - наголосив він.

За словами керівника Комітету: «За місяць у нас з’явилося 302 ліцензіати незалежних постачальників електроенергії, серед яких ми можемо вибирати».

Водночас, він окреслив питання, які поки що не вдалося вирішити: проблеми з постачанням електричної енергії водоканалам, підприємствам теплокомуненерго, забезпечення нічного тарифу для вуличного освітлення тощо.

Із аналізом перших підсумків запровадження нового роздрібного ринку електроенергії перед учасниками круглого столу виступила член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Олена Антонова.

Вона розповіла про модель, за якою відбувається реформа роздрібного ринку електроенергії, зазначивши: «Фактично, відбувається розукрупнення обленерго, які надавали послуги усім споживачам України, як промисловим, так і населенню, за регульованою ціною».

За словами О.Антонової: «З 1 січня 2019 року відбулося відділення технологічної складової розподілу електричної енергії, роботи з мережами, якими володіють природні монополісти, від діяльності з постачання електроенергії – ними будуть займатися різні юридичні особи». Вона також додала: «Це було зроблено з метою полегшити доступ постачальника до споживача не залежно від того, чи є у нього електрична мережа».

«Фактично, зараз весь ринок електричної енергії, крім постачальників із спеціальними обов’язками, відкритий для роботи із конкурентними вільними цінами», - підсумувала член НКРЕКП.

Вона також розповіла про особливості функціонування нового роздрібного ринку електричної енергії, зокрема, алгоритм дій непобутового споживача для укладення договорів на постачання електрики та механізм, як стати учасником ринку і постачальником електроенергії.

О.Антонова наголосила: «Процес реформування дуже складний і було багато сумнівів, що те, що написано в Законі, відбудеться в реальності, однак, Закон «Про ринок електричної енергії» виконано, перший крок зроблено, реформа роздрібного ринку відбулася». Вона також розповіла про результати проведеної роботи.

Серед проблем, які є сьогодні, представник НКРЕКП назвала: «Необхідність коригування нормативної бази, яка регулює діяльність приватного ринку; питання тарифів та порядок розрахунків за електричну енергію, зокрема щодо диференційованих тарифів у різний час доби для непобутових споживачів, а також стосовно переходу підприємств ЖКГ на передоплату; рівень розрахунків на роздрібному ринку, що особливо актуально для постачальника останньої надії, який обслуговує підприємства з низьким рівнем очікуваних розрахунків - державні шахти, водопостачальне підприємство Донбасу та інші».

Як зазначила під час засідання представник Міністерства енергетики і вугільної промисловості, генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець, Міністерство протягом місяця неодноразово збирало всіх учасників ринку електроенергії для вирішення усіх технічних питань, які виникали, і координації дій.

Вона також зупинилася на тому, що не вдалося врегулювати протягом першого місяця функціонування роздрібного ринку електроенергії. Так, на думку О.Буславець, споживачі електричної енергії не відчули позитивних змін, зокрема, в питаннях формування цін. Не вирішеними залишилися питання: оплати за постачання електроенергії державним шахтам, заборгованості підприємств ЖКГ та водоканалів.

Представник Міністерства енергетики і вугільної промисловості зауважила: «Під час підготовки до переходу на нові умови функціонування ринку електроенергії, не працював, передбачений законодавством, координаційний центр, що не дало можливості вчасно вирішити цілий ряд питань».

«Спостерігається тенденція нарощування боргів за електричну енергію, що є загрозливим на початку функціонування нової моделі ринку. Загальний рівень оплати постачальнику останньої надії – 21 відсоток», - поінформувала О.Буславець.

Особливу увагу вона приділила незбалансованості добового графіку споживання по об’єднаній енергетичній системі України і неврегульованості питання диференційованих добових тарифів.

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк поінформував присутніх: «За перший місяць діяльності роздрібного ринку електроенергії вдалося уникнути відключень від системи електропостачання, але це далося непросто».

Він звернув увагу на необхідність врегулювання проблеми зі зниженням розрахунків за електроенергію підприємств ЖКГ і водоканалів: «Є касовий розрив у підприємств, що забезпечують постачання електроенергії мешканцям, оскільки ми не маємо права брати зі споживачів передоплату».

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський відзначив багато позитиву від запровадження прозорих і конкурентних умов на ринку електроенергії.

Водночас він зауважив: «Нові умови стали випробуванням для системи ЖКГ і значна кількість підприємств даного сектора сьогодні отримують електроенергію від постачальника останньої надії». Для вирішення цього питання необхідні зміни в законодавстві, додав Д.Андрієвський.

У роботі круглого столу також взяли участь депутати профільних комітетів Верховної Ради, представники Кабінету Міністрів, посольств провідних країн, міжнародних організацій, операторів системи розподілу та постачальників електричної енергії, інших суб’єктів ринку електричної енергії, галузевих асоціацій та асоціацій споживачів, ТКЕ та водоканалів, профільних неурядових організацій.

У ході круглого столу були напрацьовані пропозиції для удосконалення правовідносини між споживачами електричної енергії, операторами системи розподілу, постачальниками електричної енергії, іншими суб’єктами відносин у цій сфері.

Підбиваючи підсумки круглого столу, О.Домбровський сказав: «Роздрібний ринок розпочався. При всіх проблемах, при всіх викликах ми не маємо катастрофічної ситуації, якою нас лякали, і це дуже важливо. Сьогодні ми відчули ключові больові точки, на яких нам потрібно терміново сконцентрувати увагу, щоб врегулювати».

Він окреслив завдання на найближчий період, напрацьовані під час засідання.

«Звичайно, ключовим є питання координації і ми будемо говорити з Урядом про відновлення роботи координаційного центру. Це дуже важливо і для підбиття підсумків запуску роздрібного ринку, і для підготовки до оптового ринку електроенергії», - зазначив керівник профільного Комітету.

За його словами: «Проблемою в ефективній роботі ринку сьогодні є не споживачі і не приватні компанії, а держава. Держава повинна сформулювати правила гри щодо: субсидій, територій Донецької та Луганської областей, водоканалів і теплокомуненерго, державних боргів та по інших напрямах. І тут потрібна синхронна робота профільних міністерств і комітетів Верховної Ради, НКРЕКП та інших державних органів».

О.Домбровський також закликав усіх присутніх займатися серйозною просвітницькою роботою: «Пояснювати людям, що те, що ми робимо - це краще для них. І щоб вони вміли цим користуватися».

 Інформаційне управління Верховної Ради України
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14
12 лютого 2024 14:36
07 лютого 2024 15:13
05 лютого 2024 17:46