Стан законодавчого забезпечення діяльності НАЕК «Енергоатом» було обговорено на нараді за участі т.в.о. президента Компанії Павла Павлишина та голови підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Верховної Ради України Остапа Шипайла у НАЕК «Енергоатом» 13 січня. Керівник Енергоатома наголосив на важливості тісної взаємодії із депутатським корпусом Верховної Ради та необхідності ухвалення законопроектів, які розглядатимуться на нараді.

Було детально обговорено 8 законопроектів, що були зареєстровані Верховною Радою поточного та минулого скликань, які потребують ухвалення з метою виконання міжнародних зобов’язань, стандартів та вимог, а також розроблені з урахуванням змін у законодавстві. Крім того, було обговорено 6 проектів Законів, що потребують термінового внесення до ВР.

Серед них, зокрема, проекти Законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо захисту коштів фінансового резерву, призначеного для зняття з експлуатації ядерних установок, від інфляції», а також заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії, та про генерального проектувальника ядерних установок та об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами.

Виконавчий директор з юридичних питань та супроводу процедур закупівель Енергоатома Наталія Мусевич повідомила, зокрема, що у зв’язку із прийняттям Указу Президента України №837/2019 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» прийнято рішення направити до Міністерства енергетики та захисту довкілля проект Закону України «Про особливості перетворення ДП «НАЕК «Енергоатом» у державне акціонерне товариство», раніше розроблений Компанією.

Головний бухгалтер Енергоатома Наталія Вашетіна поінформувала про законодавчі ініціативи, що сформовані у зв’язку із змінами у Податковому Кодексі та переходом на міжнародні стандарти фінзвітності, а також про необхідність їх подальшої підтримки. Також було обговорено поточний стан та проблеми законодавчого забезпечення фінансової стабілізації Компанії, зокрема питання погашення заборгованості минулих періодів, проблемні питання врегулювання податкового законодавства та роботи НАЕК «Енергоатом» в рамках нового ринку електричної енергії.

Як зазначив директор ВП «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бедін, «на жаль в новій моделі ринку з’явилися додаткові витрати, які не були враховані при встановленні тарифів НКРЕКП в 2019 році на диспетчеризацію та акцизний податок на електричну енергію, що становить орієнтовно 2,4 млрд грн на рік». Він повідомив, що з цього приводу Компанія вже звернулася до Кабінету Міністрів України та Міністерства енергетики та захисту довкілля.

Резюмуючи засідання очільник підкомітету з питань ядерної енергетики та ядерної безпеки Остап Шипайло повідомив про готовність народних депутатів до співробітництва з НАЕК «Енергоатом» в рамках ухвалення законопроектів, що сприятимуть поточній діяльності та розвитку атомної галузі, та наголосив на необхідності пошуку компромісу з метою врахування позиції Компанії шляхом встановлення відкритого діалогу між Енергоатомом та депутатським корпусом.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

25 квітня 2024 14:45
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25