Засідання відбулося  5 травня, із використанням засобів конференц-звязку.

У круглому столі на тему: "Подолання кризових явищ в українській енергетиці" взяли участь члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та інші народні депутати, представники профільного міністерства, відомств, виробників та споживачів електроенергії, профільних асоціацій, міжнародних організацій, місцевої влади.

Були обговорені стан та перспективи ринку електроенергії, зокрема, вплив на ситуацію високих тарифів у зеленій енергетиці, необхідність зупинки ряду атомних енергоблоків через надлишок виробництва електроенергії і перспективи вугільної галузі.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус поінформував, що завдання ініційованого народними депутатами круглого столу: “Почути опис ситуації на енергоринку від його учасників і конструктивні пропозиції вирішення проблемних питань, а також, для повноти картини, представників споживачів”.

У засіданні взяла участь в. о. Міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець, яка поінформувала про ситуацію в енергетиці.

“Ми переживаємо найбільшу кризу енергетичного сектору за всю історію України, тому що ми маємо і фізичну, і паливну, і економічну розбалансованість внаслідок тих рішень, які приймалися останнім часом. Звичайно, ситуація була погіршена тим, що ми переживаємо пандемію і дуже значне скорочення споживання”, -  наголосила Ольга Буславець.

В. о. Міністра повідомила про кроки, які вже напрацьовані задля стабілізації ситуації. Зокрема, першим із них вона назвала “фізичний баланс електроенергії, який би відповідав реаліям”. 

За її словами, у середу, 29 квітня, відбулось засідання Антикризового енергетичного штабу, за підсумками якого було підготовлене і вже затверджене Прем’єр-міністром України “рішення, яке включає 20 заходів, які необхідно виконати  у дуже стислі терміни, як виконавчій владі, так і регулятору. І, звичайно, без законодавчих ініціатив ми не зможемо вирішити цей комплекс питань”.

“Я наголошую, що для вирішення наявних проблем необхідні саме пакетні рішення”, - підкреслила Ольга Буславець.

Вона повідомила, що для реалізації напрацьованих заходів створено чотири робочих групи за напрямками: удосконалення механізму покладання спеціальних зобов’язань (ПСО) та функціонування ринку електричної енергії; відновлювальна енергетика; врегулювання боргів на ринку; кібербезпека в енергетиці.


Керівник Міністерства звернулась до депутатського корпусу і профільного Комітету із закликом підтримати план напрацьований Антикризовим енергетичним штабом шляхом напрацювання необхідних законодавчих ініціатив: “Ми вдячні за підтримку законопроекту про погашення боргів старого ринку і сподіваємось, що у дуже стислі терміни він буде доопрацьований і поданий на друге читання і ми зможемо його реалізовувати. Але для цього нам ще необхідно пропрацювати законопроекти №№23902389, 2388. Це нам дозволить, як мінімум, підвищити ліквідність генеруючих компаній і покращити їх фінансовий стан”, - сказала Ольга Буславець, додавши, що також вкрай необхідно прийняти законопроекти №№3364 і 2372.

“Всім гілкам влади необхідно згуртуватись і вирішити той комплекс питань, який є”, - сказала представник Уряду, додавши що “Міністерство налаштоване на конструктивну співпрацю у збалансуванні ринку електричної енергії”.

У ході обговорення в.о. Міністра підкреслила: “Хотілось би, щоб спільними діями вдалося врегулювати ситуацію і збалансувати енергетичну галузь не переходячи на ручне управління шляхом введення надзвичайного стану”.

У свою чергу, голова Комітету попросив у майбутньому надавати більше часу для подання пропозицій до документів, які напрацьовуються.

“Рішення, яке було прийняте на засіданні Антикризового енергетичного штабу, я не можу підтримати, оскільки там багато дискусійних питань, зокрема, є втручання у ринкові механізми”, - сказав Андрій Герус.

У засіданні також взяв участь Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, який зауважив, що “очолюваний ним орган незалежний, однак намагається співпрацювати з усіма”. Він поінформував про ті рішення, які були ухвалені ННРЕКП з метою подолання кризи.

Член Національної комісії Дмитро Коваленко сказав, що стан заборгованості на ринку електроенергетики, наразі, на його думку, є стабільно критичним.

Він поінформував про загальний стан ринку електроенергетики, прогнозний баланс на 2020 рік, проблематику відновлювальних джерел енергетики (ВДЕ), тарифну політику. Дмитро Коваленко, зокрема, запропонував два сценарії вирішення проблем ВДЕ — жорсткий і більш м’який, та надав прогноз впливу їх реалізації на ринок електроенергетики.

Також був представлений план дій: короткостроковий (до 3 місяців); середньостроковий (до кінця 2020 р.); довгостроковий (2-5 років).

Під час засідання прозвучало, що частка зеленої енергетики у загальному виробництві електроенергії на кінець квітня становила 8%, або, у грошовому виразі, — 20%.

Свою позицію щодо регулювання тарифів та енергетичної галузі загалом висловила представниця Асоціації відновлювальних джерел енергії, яка закликала до комплексного підходу. 

Представник ДП “Гарантований покупець” поінформував про роботу підприємства, зокрема заборгованості, які утворилися з початку року через зміну ситуації на ринку. Він сказав, що напрацьовані пропозиції з метою регулювання діяльності підприємства і направлені у відповідальні органи.

Т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін нагадав, що зараз на розгляді у Верховній Раді перебувають два критично важливих для підприємства законопроекти №№2372 і 2386, які вже прийняті у першому читанні, і висловив сподівання на швидке їх прийняття.

Загальна заборгованість ДП «НАЕК «Енергоатом», за його словами, на сьогодні становить 16 мільярдів гривень, із яких 11 мільярдів гривень - заборгованість старого ринку і близько 5 мільярдів гривень — недонадходження за останні три місяці. “Ми фізично не зможемо виробляти електроенергію, якщо буде заборгованість”, - наголосив Петро Котін.

Стосовно запланованої зупинки двох енергоблоків він пояснив: “Баланс енергоринку такий, що необхідне зменшення генерації атомних станцій. Таке рішення було ухвалене і це потребує, на період карантинних заходів, зупинити ще два реактори, додатково до Запорізького”.

Керівник також додав, що “підприємство постарається використати цей час для планових ремонтів і виведення блоків у резерв з можливістю виходу на виробничі потужності протягом двох днів”.

“Нам потрібна фізична та фінансова стабілізація на енергоринку”, - сказав Петро Котін.

Представник НЕК “Укренерго” також зауважив у своєму виступі, що спостерігається зниження споживання на фоні карантину і надлишок виробництва електроенергії. Така ситуація призвела до накопичення протягом трьох місяців боргів перед гарантованим покупцем і вони ростуть.

“Затверджений зменшений обсяг виробництва електроенергії атомними електростанціями забезпечує можливість атомній енергетиці виробити і продати електроенергію”, - підкреслив він.

У дискусії взяли участь представники Енергетичного співтовариства, проекту USAID, керівники Державної інспекції ядерного регулювання України, ПАТ “Центренерго”, НЕК “Укренерго”, ДТЕК, ПрАТ “Укргідроенерго”, ПАТ “Донбасенерго”, “Інтерпайп”, мери міст Ладижин та Бурштин.

Виступаючі на круглому столі наголошували на необхідності взаємодії всіх учасників ринку електроенергетики і законодавчої та виконавчої влади, оскільки питання назріли і вони потребують системних змін. Також були окреслені конкретні проблеми та представлені пропозиції.

Виробники та споживачі електричної енергії закликали до забезпечення стабільних правил на ринку електроенергії.

Голова Комітету Андрій Герус висловив сподівання на продовження конструктивного обговорення в такому форматі і звернувся до учасників з проханням надсилати свої пропозиції.

Народні депутати також висловили готовність всіляко сприяти і допомагати в реалізації програми, напрацьованої Антикризовим енергетичним штабом, оскільки галузь енергетики потребує швидкого врегулювання.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29