До обговорення були також залучені очільники Енергоатома, представники НЕК «Укренерго», міські голови та представники міст-супутників українських атомних станцій.

Як заявив т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, головною метою зібрання стала потреба у налагоджені діалогу та пошуку найефективнішого шляху вирішення нагальних проблем – кризи неплатежів в атомній енергетиці.

Учасники круглого столу, у процесі обговорення дійшли висновку, що вимушені балансові обмеження, встановлені Міністерством, позбавляють споживачів найдешевшої та найбезпечнішої генерації електроенергії, а країну - бюджетоутворюючої галузі української економіки. Відтак, аби виправити сформовані перекоси на ринку електричної енергії, політики, чиновники та керівники енергогенеруючих державних компаній мають підтримувати стабільну роботу і розвиток атомної генерації.

В свою чергу, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус наголосив на необхідності дотримання чесної конкуренції та прозорих правил гри на ринку електричної енергії, який почав функціонувати в Україні з 1 липня 2019 року.  Він додав: «Базовий принцип ринку – хто може виграти конкуренцію по ціні, за однакової якості, той і працює. Проте виникла парадоксальна ситуація: Енергоатом, який має найцнижчу операційну собівартість електроенергії, абсолютно спокійно виграючи конкуренцію на ринку, раптом змушений виробляти і продавати менше своєї електроенергії. Це відбувається через адміністративне ручне втручання, яке спотворює конкуренцію на цьому ринку. Інші гравці, незважаючи на те, що їхня електроенергія дорожча, можуть виробляти більше, а Енергоатом змушений виробляти менше. Це шокуюча проблема, на яку звертають увагу навіть інші країни: як це так, що достатньо небагатій країні, ще й в період кризи, не потрібна дешева електроенергія?!».

Сергій Нагорняк, який разом з Андрієм Герусом входять до складу МФО "За розвиток атомної енергетики", вважає, що Енергоатом є одним зі стратегічних підприємств, яке може стати локомотивом української економіки та енергобезпеки держави. За його підрахунками, Енергоатом може генерувати від 9 до 10 млн. доларів на день та сьогодні компанія змушена звертатися за кредитами до державних банків, щоб вчасно виплатити заробітну платню своїм працівникам, та в Податкову службу – щоб отримати відстрочку зі сплати податків. Таку ситуацію пан Сергій називає абсурдною і закликає відстоювати повноцінне право участі Енергоатому на ринку електричної енергії.

Учасники круглого столу підтримали слова народних депутатів, а також висловили переконання, що державницький підхід сповідуватимуть і представники уряду.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25