30 вересня відбулось засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Першим питанням порядку денного був розгляд пропозицій до проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік», №4000, (авт.КМУ), які представила т.в.о. Міністра енергетики України Ольга Буславець.

Зокрема, очільницею Міністерства було запропоновано передбачити у проекті Держбюджету на 2021 рік кошти на декілька напрямків.

Перший напрямок – енергоефективність. На продовження надання «теплих» кредитів в бюджеті на наступний рік Міненерго заклало 150 млн. грн. Також в Держбюджеті на 2021 рік передбачена сплата внеску до Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля у розмірі 2 млн. євро на заходи, які будуть спрямовуватись на підвищення енергоефективності у комунальному господарстві, охорону навколишнього природного середовища, управління відходами, використання відновлювальних джерел енергії.

Другий напрямок, запропонований Міністерством енергетики для державного фінансування – розвиток та підтримка вугільної галузі. Для цього напрямку передбачено виділити з бюджету 1 млн. 263 тис. грн. на розбудову онлайн платформи, яка забезпечить прозорість діяльності видобувних галузей, та 1 млрд. 431,5 млн. грн. на погашення боргу по внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працівників вугільної галузі. Також планується призначити 2 млрд. грн. на технічне переоснащення вуглевидобувних підприємств для того, аби підтримати в належному обсязі видобуток вітчизняного вугілля.

Третій напрямок стосується врегулювання ситуації з відновлювальними джерелами енергії. Передбачено 11,5 млрд. грн. на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел в обсязі 20% (згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії»).

Четвертий напрямок передбачає погашення боргів на ринку електроенергії, які виникли перед підприємствами вугільної промисловості (в обсязі 1 млрд. грн.) та перед підприємствами, які здійснюють водопостачання на тимчасово окуповані території (1,9 млрд. грн). Також пропонується врегулювати борги ДП «Енергоринок», які виникли до 1 липня 2019 року, за рахунок випуску ОВДП.

Також т.в.о. Міністра енергетики запропонувала членам Комітету передбачити в Держбюджеті видатки на суму 785,4 млн. грн. для захисту від інфляції резервного фонду з метою закриття блоків атомної генерації після завершення їх експлуатації та виділити Міністерству 18,6 млн. грн. на сплату позички, яка раніше були помилково не погашена. 

Після заслуханої доповіді т.в.о. Міністра енергетики та обговорення прийнято рішення Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг щодо проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» із уточненнями щодо фінансування заходів з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вуглевидобувних підприємствах, наданих народним депутатом Морозом В.В.

Ольга Буславець висловила вдячність членам Комітету за підтримку пропозицій Міністерства енергетики до проекту Держбюджету на наступний рік. Андрій Герус, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, в свою чергу, також подякував т.в.о. Міністра енергетики за участь та державницькі ініціативи у проведенні реформ у сфері енергетики.

Другим питанням порядку денного був розгляд у другому читанні проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» (№ 2553).

Андрій Жупанин, голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання, доповів про основні правки до законопроекту, більшість з яких технічного характеру, та відповів на питання народних депутатів.

Комітет підтримав законопроект №2553 у редакції запропонованій профільним підкомітетом і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти його у другому читанні та в цілому.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

03 травня 2024 12:56
02 травня 2024 18:00
29 квітня 2024 12:55
23 квітня 2024 16:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29