Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг та Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провели 13 жовтня спільні комітетські слухання на тему: "Стан реалізації державних програм з енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв та виконання програм і проектів з енергозбереження та енергомодернізації багатоквартирних будинків. Подальші кроки у реформі".

Нагальність розгляду цієї теми зумовлена необхідністю напрацювання рішень щодо покращення державної політики у сфері енергоефективності та енергозбереження.

Комітет, у межах своєї компетенції, намагається всіляко сприяти формуванню у країні збалансованого законодавчого поля для ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів на всіх технологічних рівнях. Більше того, Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг безпосередньо залучився до впровадження програм з енергоефективності. Наприклад, у 2020 році ініційовано за підтримки Проєкту GIZ «Реформи у сфері енергоефективності» проведення енергоаудиту будівель Верховної Ради України. Це здійснено в рамках імплементації статті 5 «Показова роль будівель державних органів» Директиви 2012/27/ЄС про енергоефективність. В рамках цієї співпраці 2 будівлі Верховної Ради пройшли енергетичну сертифікацію. Так будівля Комітетів за адресою вул. Садова, 3А отримала клас енергоефективності Е, а будівля Комітетів за адресою вул. Садова, 3 - клас енергоефективності В. В результаті енергоаудиту визначено актуальні технічні характеристики будівель, рівень енергетичної ефективності, а також заходи, рекомендовані для його підвищення.

Комітетські слухання стали початком професійної дискусії щодо розвитку сфери енергоефективності та енергозбереження. Було розглянуто технічний аспект енергомодернізації, визначено ефективність використання коштів, які через різні бюджетні програми витрачаються в цьому напрямку, та обговорено подальші кроки з впровадження довгострокової стратегії з ефективного використання енергетичних ресурсів та забезпечення фінансування всіх програм та проектів з енергозбереження.


У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати, представники Міністерства енергетики, Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства фінансів, Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Державної установи «Фонд енергоефективності», представники міжнародних організацій та асоціацій.

Відкриваючи комітетські слухання, перший заступник голови Комітету Олексій Кучеренко наголосив на актуальності теми заходу та на необхідності фахового напрацювання пропозицій до законодавства у сфері енергоефективності та енергозбереження. Крім того, він зауважив: «Враховуючи що ми знаходимось в ході бюджетного процесу, нам потрібно дійсно прийняти і практичні рішення і обговорити чи взагалі ми рухаємось в правильному напрямку».

Важливість теми теж підкреслив у своєму виступі голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус: «Енергоефективність – це те питання, яке має стати пріоритетом №1». Також він висловив сподівання, що робота в напрямку енергоефективності буде масштабуватись і найближчим часом буде видно позитивні результати.

Першою до виступу була запрошена т.в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець. У своїй презентації очільниця Міністерства окреслила стан реалізації та перспективи державної політики у сфері енергоефективності.

У доповіді Ольга Буславець також доповіла про виконання урядової програми «теплі кредити», яка спрямована на фінансову допомогу в утепленні житлових будинків. Так, у 2020 році на відшкодування енергоефективних заходів з видатків бюджету для 111 тис. родин, які стали учасниками програми, було виділено 260 млн. грн. У 2021 році надання державної підтримки громадянам України в рамках програми «теплі кредити» буде подовжено, за словами т.в.о. Міністра енергетики, з програми вилучається підтримка ОСББ (вони будуть отримувати допомогу через Державний Фонд енергоефективності), а для підтримки приватних господарств на наступний рік буде виділено 150 млн. грн.

Наразі Міністерство працює над проектом Концепції нової цільової 5-річної програми. Передбачається, що нова програма стосуватиметься підтримки енергоефективності в житловому секторі, галузі промисловості, бюджетній сфері та в транспортній інфраструктурі.

В кінці презентації очільниця Міністрества поінформувала про план законодавчої роботи у сфері енергоефективності на 2020-2021 роки. Як сказала пані Буславець, для уряду і парламенту головним пріоритетом зараз є урегулювання законодавчої ініціативи в напрямку енергоефективності. «Я сподіваюсь, що ми отримаємо з боку народних депутатів максимальну підтримку для того, щоб реалізувати наші плани і рухатись далі в цьому напрямку», - додала т.в.о. Міністра енергетики.

До участі в комітетських слуханнях був залучений також перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський. У своєму виступі пан Лозинський розповів про діяльність Фонду енергоефективності та прозвітував про його основні видатки.

Перший заступник Міністра відмітив, що станом на сьогодні, до Фонду енергоефективності надійшло 204 заявки; на відшкодування видатків, які будуть здійснюватись на енергоефективність будинків, було виділено 1,3 млрд. грн. Порівняно з минулим роком, кількість заявок вже збільшилась у 12 разів (17 заявок в 2019 р.), за словами Василя Лозинського, до кінця року очікується більше 300 заявок на загальну суму близько 2 млрд. грн.

«На сьогодні Фонд енергоефективності профінансований на 2,7 млрд. грн., з них 1,6 млрд. грн. перенаправили у Фонд боротьби з COVID-19. На наступний рік попередньо погоджено 0,5 млрд. грн., однак, якщо ми будемо бачити, що заявок більше - будемо шукати можливості для дофінансування», - зазначив доповідач.

Крім того, Перший заступник Міністра повідомив, що крім житлового сектору кошти будуть виділятися і на громадські будівлі. Він додав: «Минулого тижня Олексій Чернишов, очільник Мінрегіону, привіз підписану угоду з Європейським інвестиційним банком на 300 млн. євро, ми прогнозуємо, що це орієнтовно тисяча будівель по всій Україні громадського сектору: школи, садочки, лікарні».

Т. в. о. Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Костянтин Гура ознайомив учасників з результатами програми «теплі кредити» за 2014-2020 рік.

Зокрема, результати щорічної оцінки ефективності програми, яка проводиться за спеціально розробленою методикою з 2016 року, показали, що в середньому програма дозволяє щорічно економити 20% теплової енергії в ОСББ та 30% природнього газу в домогосподарствах.

Ознайомитись з презентацією Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження можна за посиланням.

Підсумовуючи результати комітетських слухань модератор звернувся до учасників з проханням внести у тижневий термін свої пропозиції до проекту Рекомендацій слухань та продовжити плідну співпрацю в процесі вироблення державної політики у сфері енергоефективності та енергозбереження.

Проект Рекомендацій комітетських слухань буде розглянутий на найближчому засіданні Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

28 березня 2024 12:45
26 березня 2024 11:04
21 березня 2024 14:24
15 березня 2024 16:37
15 березня 2024 16:08
08 березня 2024 13:26
28 лютого 2024 13:43
22 лютого 2024 17:43
22 лютого 2024 13:52
14 лютого 2024 14:14