Андрій Герус, Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, ініціював законопроект, спрямований на обмеження імпорту електроенергії та запровадження спецмит на енергоресурси з Російської Федерації (реєстр. №5208).

В обґрунтуванні необхідності прийняття законопроекту зазначається, що в умовах збройної агресії Російської Федерації Україна має створювати умови для посилення своєї енергетичної незалежності від впливу держави-агресора.

«Маємо ухвалювати справедливі рішення, які будуть мінімізовувати ризики поставок енергетичних ресурсів із Російської Федерації. І це не стосуватиметься окремого напрямку, де є чиїсь комерційні інтереси, а буде стосуватися цілого спектру товарів, де ми маємо проводити ризик-менеджмент», - із заяви Андрія Геруса під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Платіжка».

В пояснювальній записці до законопроекту 5208 зазначається, що проектом Закону передбачається послідовний підхід зниження залежності від поставки товарів із РФ, зокрема через введення спеціальних мит на відповідні поставки дизелю, скрапленого газу, бензинів, різних марок вугілля. Також передбачається надати повноваження Регулятору обмежувати або забороняти імпорт електроенергії із країни-агресора.

Раніше вже було вжито деяких заходів стосовно імпорту товарів з Російської Федерації. Наприклад, парламентом заборонявся імпорт електроенергії на певних сегментах ринку, Кабінетом Міністрів України було запроваджено спеціальні мита стосовно скрапленого газу, важких дистилятів (газойлів) («дизельного палива»), що ввозяться на митну територію України трубопровідним транспортом. Весною 2020 року було введено спеціальне мито на поставки вугілля марки Г із Російської Федерації, але не було введено жодного такого мита на коксівне вугілля, антрацитове чи пісне вугілля.

Таким чином, можна спостерігати вибірковість у заборонах або дозволах імпорту товарів із РФ, зокрема енергетичних ресурсів. По якихось позиціях вводяться заборони або спеціальні мита, а по якихось не вводиться, і суспільство потребує відповіді на такі питання щодо вибірковості.

Тому, законопроектом 5208 пропонується переглянути такий нерівний підхід та зобов’язати Кабінет Міністрів України прийняти акти щодо запровадження спеціальних мит на антрацит, вугілля, нафтопродукти, що походять з Російської Федерації, а також надати Верховній Раді України звіт щодо того, як Кабінет Міністрів використовував інструмент щодо зменшення залежності від імпорту з держави-агресора, наданий Законом «Про зовнішньоекономічну діяльність».

Також законопроектом пропонується надати НКРЕКП повноваження щодо обмеження доступної пропускної спроможності, що розподіляється на добових та місячних аукціонах у 2021 році,  та анулювання результатів річного аукціону у частині міждержавних перетинів між Україною та державою-агресором. Такі повноваження забезпечать можливість обмежувати імпорт електроенергії з Російської Федерації на ринок України.

Крім того, з метою отримання відомостей Державою та суспільством щодо рівня взаємодії між суб’єктами ринків у сферах енергетики та комунальних послуг з суб’єктами господарювання держави-агресора і оцінки відповідних ризиків пропонується запровадити звітування щодо зобов’язань учасників енергетичних ринків за кредитними угодами, укладеними з суб’єктами господарювання держави-агресора та особами, пов’язаними з такими суб’єктами господарювання відносинами контролю.

Окремою нормою законопроекту пропонується запровадити обов’язок Міністерства енергетики України ініціювати вжиття невідкладних заходів у разі зниження запасів палива на складах електростанцій нижче встановленого мінімального рівня з метою уникнення порушень роботи об’єднаної енергетичної системи України.

Законопроектом пропонується, щоб кошти отримані від реалізації таких спеціальних мит були спрямовані на оплату електроенергії виробникам за «зеленим» тарифом. Це створить нове джерело для таких виплат, дозволить не підвищувати тарифи на електроенергію для кінцевих споживачів, але призведе до покращення рівня розрахунків із виробниками за «зеленим» тарифом, а також надасть ресурс для погашення існуючих боргів. 

Ознайомитись з текстом проекту Закону можна за посиланням.

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

23 квітня 2024 16:17
23 квітня 2024 15:17
22 квітня 2024 15:36
19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25