В Комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відбулось засідання робочої групи під назвою «Водневі технології та воднева інфраструктура, як невід’ємна складова розвитку декарбонізованого енергетичного потенціалу України».

У зв’язку з антиепідемічними заходами, які діють в країні, засідання відбулося частково в онлайн-режимі. Робочу групу очолив народний депутат України, член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук.

Він нагадав, що робочу групу скликано заради створення єдиної Державної політики, напрацювання та формування законодавчих ініціатив, вивчення та інтеграцію чинного Європейського законодавства в законодавство України - у сфері розвитку водневої енергетики та водневої інфраструктури України.

Ініціативу створення робочої групи підтримав голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус та більшість членів профільного комітету.

До роботи долучився народний депутат України, голова підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин; народний депутат України Голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олександр Горобець; член Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Вікторія Гриб.

Міністерство енергетики представляв Генеральний директор Директорату  формування енерго - та ресурсоефективної політики, керівник експертної групи з питань енергоефективності ПЕК Вікторія Гнатовська. Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України представив голова агентства, Костянтин Гура. Доповідачем стали: голова «Асоціації систем тем накопичення енергії та водневих технологій» - Василь Доронін, голова Правлiння Схiдноєвропейської Асоціації водневої економіки, керівник робочої групи РНБО з розвитку водневої енергетики - Олександр Пилипенко. «УКРЕНЕРГО» представив начальник Департаменту розвитку системи передачі НЕК "Укренерго" Олександр Жигалюк.

Національну Академію Наук України представляв директор Інституту відновлюваної енергетики НАН України,  завідувач відділу вітроенергетики, член-кореспондент НАН України, доктор технічних наук, старший науковий співробітник і професор - Степан Кудря. Европейське партнерство представив член правління Hydrogen Europe та голова Латвійської Водневої - Айварс Старіковс. А також голова правління Громадської спілки «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха.

Окрім того, на робочій групі був присутній представник Асоціації сонячної енергетики, наукові співробітники ІВЕ, КПІ, представник Національної Академії Державного Управління при Президентові України, представники Водневої ради, Міжнародна юридична компанія Integrites, представник USAID, АБ «УкрГазБанк»та представник Світового Банку.

Провідні українські підприємства представляли: спеціаліст АТ «СМНВО -Інжиніринг» м. Суми, ТОВ МБК «СІНЕРГІЯ», представник ТОВ «ДТЕК», ТОВ «Оператор ГТС України», співробітники компанії НАК «Нафтогаз», ТОВ "НЕСС РНД ЦЕНТР" і ТОВ "ТЕСЛА Енерго".

До обговорення долучився секретар координаційної ради інновацій транспортної інфраструктури Андрій Смородін та Едвін Берзінс - виконавчий директор Центру транспорту Українських залізниць.

Учасники робочої групи дійшли висновку, що розвиток цієї галузі має стати не просто словами, а стимулом для об’єднання політиків, науковців та енергетиків. Адже програма розвитку водневої інфраструктури в кінцевому варіанті торкнеться економіки загалом. Доказ тому, нещодавні перемовини з профільною Європейською комісією та з урядом США. Висновки партнерів свідчать про те, що у разі розвитку водневої індустрії, Україна може стати власницею розвиненої та кліматично-нейтральної економіки. Таким висновкам сприяє і географічно-вигідне положення України. Звідти і наш транзитний потенціал.

Також учасники робочої групи домовились, що наступне засідання відбудеться у форматі стратегічної сесії. Втілити це завдання планують протягом місяця.


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 15:34
18 квітня 2024 17:53
15 квітня 2024 16:25
09 квітня 2024 13:50
05 квітня 2024 12:29
04 квітня 2024 11:53
02 квітня 2024 15:25
01 квітня 2024 10:50
29 березня 2024 15:13
28 березня 2024 12:45